Şpagă la frontiera României. Care este taxa pentru scoaterea din ţară a unor persoane condamnate la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Politistul a fost arestat Foto-Arhiva
Politistul a fost arestat Foto-Arhiva

Şpagă la trecerea frontierei. Contra sumei de 1.000 de euro, un poliţist de frontieră din Borş ar fi permis ieşirea din ţară a unei persoane condamnate la închisoare.

Agentul Marinel Marţi, din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş a fost prins în flagrant după ce a primit, împreună cu colegul său maghiar, suma de 1.000 de euro pentru a permite ieşirea din ţară a unui bărbat despre care ştia că este condamnat penal la închisoare cu executare.

Cercetările în acest caz au pornit de la un denunţ făcut din penitenciar, de la un bărbat care, în 2014, ar fi ieşit din ţară cu ajutorul lui Marţi, contra sumei de 1000 de euro, deşi era condamnat la închisoare cu executare.
Denunţătorul le-a spus anchetatorilor că a ajuns la poliţistul de frontieră printr-un intermediar, Sebastian Sabău. Duminică, procurorii şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au organizat un flagrant. Un investigator sub acoperire a luat în prima fază legătura cu intermediarul Sabău, care apoi l-a contactat pe Marinel Marţi şi i-a cerut să îi transmită suma de bani pretinsă pentru a permite ieşirea din ţară a unei persoane condamnate la închisoare cu executare.

Poliţistul a solicitat 1000 de euro, bani pe care, cred procurorii, i-a împărţit cu colegul său maghiar. „Duminică seara, procurorii alături de o echipă de poliţişti au organizat un flagrant în Vama Borş. Inculpatul, poliţist de frontieră, a permis ieşirea din ţară a unei persoane despre care ştia că este condamnată la închisoare, având colaborarea poliţistului maghiar. Inculpatul nu a evidenţiat în sistemul informatic faptul că persoana s-a prezentat la ieşirea din ţară şi nici nu a efectuat verificări”, a precizat procurorul Maria Cotrău, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, pentru că în Borş era aglomerat, poliţistul de frontieră i-a permis investigatorului sub acoperire să iasă din ţară pe banda de urgenţe. Imediat după, Marinel Marţi şi Sebastian Sabău au fost reţinuţi. În ceea ce îl priveşte pe poliţistul maghiar, procurorii au precizat că ancheta a fost preluată de autorităţile ungare.

Marţi şi intermediarul şpăgilor, Sebastian Stan, au fost prezentaţi judecătorilor de la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii au respins această măsură, punându-i pe amândoi sub control judiciar. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au anunţat că au contestat deja decizia instanţei dar şi că vor extinde cercetările în acest caz.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite