Şcoala în Bihor: unităţi fără autorizație sanitară şi de securitate la incendiu
0Noul an şcolar începe cu probleme pentru cei aproape 87.000 de preşcolari şi elevi întrucât mai multe unităţi au rămas fără autorizaţii sanitare şi peste 800 de clădiri nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

Echipe de control formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Judeţean Şcolar au verificat, în ultimele zile, 61 de şcoli şi grădiniţe din Bihor iar potrivit raportului întocmit, majoritatea(37), au primit aviz negativ din cauza condiţiilor necorespunzătoare.
Grădiniţa la Căminul Cultural
Cele 61 de şcoli şi grădiniţe din Bihor au fost verificate săptămâna trecută. Aşa s-a descoperit că în satul Văşad, comuna Curtuişeni, copiii de grădiniţă sunt obligaţi să folosească o sală în căminul cultural, unde nu au un spaţiu pentru lapte şi corn, nu au apă la chiuveta interioară, iar afară grupul sanitar nu este dotat, este necurăţat şi fără apă curentă. Fosa septică a fost găsită plină de comisia de control, iar curtea plină de mizerii.
Școala Gimnazială Ovidiu Drîmba din comuna Lugașu de Jos, de pildă, va rămâne închisă dacă nu va fi rebranşată la apa potabilă. Unitatea a fost deconectată de la reţea din ordinul primarului UDMR Sorban Levente care nu a remediat situaţia nici după ce, săptămâna trecută, conducerea şcolii a obţinut ordonanţă preşedenţială pentru rebranşare.
De asemenea, grădiniţa din Urvind, sat din aceeaşi comună, are săli cu igrasie, cămara de lemne are acoperişul degradat, iar pentru programul „Laptele şi cornul” spaţiul de depozitare este în cancelarie.
Fără apă curentă
Alte şcoli şi grădiniţe din Bihor nu au nici măcar apă curentă, cum e cazul grădiniţei din Lupoaia, comuna Holod. Grădinița și școala primară din Abrămuț au fost găsite cu fose septice neprotejate, un pericol pentru copii, cu WC-uri în exterior şi cu încăperea pentru produsele „Lapte și corn” plină de igrasie.
Şi la Topa de Sus, din comuna Dobreşti, şcoala are în continuare WC-urile în afara clădirii iar sălile de curs nu au fost reabilitate. În satul Gurani, comuna Pietroasa, lucrările la fațadă nu au fost finalizate, sălile de clasă și anexele sanitare au o stare igienică necorespunzătoare.
Şcoli cu igrasie, fose pline, fără apă
Cert este că, din totalul de 61 de şcoli şi grădiniţe din Bihor verificate, 37 (60, 66%) nu au autorizații de funcționare din cauza problemelor găsite. Conform raportului, problemele semnalate au vizat în principal situaţia clădirilor, care sunt degradate, cu infiltraţii de apă şi igrasie, sălile au mobilier distrus, unele şcoli şi grădiniţe au curţi neîmprejmuite, grupuri sanitare necorespunzătoare în exteriorul unităţilor de învăţământ, ori fose septice necurăţate şi neîmprejmuite.
Pentru 18 şcoli şi grădiniţe din Bihor, comisia a stabilit termene de reverificare, astfel că și-ar putea primi autorizațiile în perioada următoare.
Pe de altă parte, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”; din totalul de 892 de unităţi de învăţământ din judeţ, doar 82 au autorizație de securitate la incendiu.