Motociclist slovac rănit în timpul unei curse clandestine într-o arie protejată VIDEO

0
Publicat:

Un motociclist din Slovacia a fost rănit într-o întrecere clandestină organizată într-o arie protejată din Munţii Pădurea Craiului, în judeţul Bihor. Bărbatul a fost coborât de un echipaj al Salvamont Bihor, cu tibia ruptă.

Intervenţia a fost spre Vârful Piatra Bulzului. FOTO: Salvamont Bihor
Intervenţia a fost spre Vârful Piatra Bulzului. FOTO: Salvamont Bihor

Cursa, la care a participat un grup de motociclişti din Slovacia, s-a desfăşurat într-o zonă montană, în apropierea lacului de acumulare Leşu. Motocicliştii urcau spre Vârful Piatra Bulzului, iar unul dintre ei, un bărbat în vârstă de 45 ani, a căzut, fracturându-şi tibia. 

La faţa locului au intervenit, în scurt timp, salvatorii montani. Misiunea de salvare a durat două ore, potrivit directorului Serviciului Judeţean Salvamont- Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan. 

Echipajul Salvamont Bihor a imobilizat victima rănită FOTO: Salvamont Bihor
Echipajul Salvamont Bihor a imobilizat victima rănită FOTO: Salvamont Bihor

„Persoana accidentată a suferit o fractură de tibie. După imobilizarea în targa UT 2000, a fost coborâtă de către salvatori până la echipajul de prim-ajutor SMURD sosit de la Aleșd”, a spus Pinter.

Victima avea fractura de tibie FOTO: Salvamont Bihor
Victima avea fractura de tibie FOTO: Salvamont Bihor

Deşi iniţial a fost solicitat şi un elicopter SMURD, din fericire, starea victimei nu a mai necesitat intervenţia echipajului de urgenţă, motiv pentru care aparatul de zbor a revenit la bază. 

Elicopterul SMURD s-a întors la bază. Foto: Salvamont Bihor
Elicopterul SMURD s-a întors la bază. Foto: Salvamont Bihor

Motocicliştii au fost găsiţi de echipajul Salvamont Bihor pe un drum forestier, pe un teritoriu protejat pe care astfel de curse sunt interzise prin Ordonanţa de Urgenţă 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate. .

Vârful Piatra Bulzului se află într-o arie protejată din Munţii Pădurea Craiului, în apropierea lacului de acumulare Leşu şi este un reper pentru traseele de drumeţie, căutat de turişti ca punct de belvedere de unde se deschid panorame asupra lacului Leșu, spre cursul văii Iadului, către vârful Văldeasa și peste satul de vacanță Coada Lacului. 

În zonă se aventurează, însă, şi numeroşi amatori de senzaţii tari, cu motociclete şi ATV, atât pe drumurile forestiere, cât şi prin pădure.

"Astfel de curse cu motociclete, ATV-uri, în ariile protejate, sunt interzise. Cei care doresc să circule pe drumurile forestiere din zonă, au nevoie de aviz din partea ANANP şi acordul proprietarului, adică al Ocolului Silvic", spune şeful Serviciului Bihor al ANANP, Horia Carţiş. 

În caz contrar, intrarea în perimetru protejat fără aviz, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie şi conservare a florei şi faunei şi pentru distrugerile în perimetrele protejate se sancţionează cu amenzi între 3.000 şi 6.000 lei. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite