Românii sunt îngrijoraţi. Cerere dublă de paşapoarte biometrice la 12 zile de la începutul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bihorenii se grăbesc să-şi facă paşapoarte biometrice foto: ebihoreanul.ro
Bihorenii se grăbesc să-şi facă paşapoarte biometrice foto: ebihoreanul.ro

Războiul din Ucraina a provocat îngrijorarea bihorenilor care vor să fie pregătiţi, în cazul unui eventual conflict militar, şi să aibă paşapoarte la îndemână în cazul în care ar trebui să părăsească ţara.

În ultimele zile, solicitările pentru paşapoartele biometrice s-au dublat la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Bihor, după cum recunoaşte şi şefa Serviciului, comisarul şef Claudia Varga. În perioada 14 februarie - 4 martie 2022, au fost preluate 2.575 cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie faţă de 1.360 cereri în aceeaşi perioadă a anului 2019, fără să se ia în calcul anii 2020 şi 2021, care nu sunt relevanţi, din cauza restricţiilor de călătorie din timpul pandemiei.

De altfel, din cauza aglomerării din ultimele zile la nivelul întregii ţări, platforma online epasapoarte.ro, unde se pot face programări online, este mai tot timpul blocat şi funcţionează greoi. Marţi, pe platformă se puteau face programări online pentru judeţul Bihor doar pentru ziua de 31 martie. 

Paşapoartele simple electronice (denumite şi biometrice) se eliberează în 5 zile lucrătoare. În cazul paşapoartelor simple temporare, care nu conţin amprentele digitale ale titularului şi sunt emise strict pentru 1 an, termenul de eliberare este de 10 zile. În situaţia în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat paşaportul simplu temporar se eliberează în 3 zile.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Jumătate din cererile depuse la Suceava pentru obţinerea paşaportului aparţin unor cetăţeni româno-ucraineni

Ungaria a restricţionat intrarea refugiaţilor ucrainieni dinspre România. Cer paşapoarte şi permise de şedere

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite