Ungaria a restricţionat intrarea refugiaţilor ucrainieni dinspre România. Cer paşapoarte şi permise de şedere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vama bors generic

Ungaria a restricţionat, începând de miercuri după-amiaza, 2 martie 2022, intrarea refugiaţilor ucrainieni dinspre România, suspendând în cazul lor aplicarea regulamentului pentru cazuri umanitare şi solicitându-le paşaport biometric, permis de şedere ori viză Schengen documente pe care, evident, majoritatea nu le au.

Potrivit surselor „Adevărul“, poliţiştii de frontieră maghiari au fost anunţaţi la ora 14.45 (ora Ungariei), despre faptul că cetăţenii statelor terţe (non UE) - inclusiv cei din Ucraina -  nu mai pot intra în Ungaria decât cu paşapoarte biometrice.

Informarea a fost transmisă miercuri, la prânz, de şeful Căpităniei de poliţie Hajdú-Bihar şi către reprezentanţii ITPF Oradea, menţionându-se că la punctele de frontieră subordonate căpităniei li se va permite intrarea persoanelor din state terţe, adică din state ce nu sunt în Uniunea Europeană, doar cu respectarea Regulamentului UE 399 din 2016 şi care impune prezentarea paşapoartelor biometrice, a unui permis de şedere într-un stat UE sau a vizei Schengen.

Dispoziţia nu se aplică, însă, la graniţa dintre Ucraina şi Ungaria, spun aceleaşi surse, la acele puncte de frontieră fiind aplicabile reglementările privind cazurile umanitare. 

Urmarea este că la punctele de trecere ale frontierei din Bihor sunt cozi kilometrice, autocare pline cu copii, iar autorităţile judeţene caută soluţii pentru ca refugiaţii să poată fi cazaţi în siguranţă deoarece mai mulţi ucrainieni au fost întorşi deja de poliţiştii maghiari de la frontiera Borş - Ártánd, întrucât au paşapoarte simple, fie doar certificate de naştere, în cazul copiilor.

Diferenţa dintre refugiat şi migrant

Autorităţile din Ungaria nu au emis vreun comunicat legat de noile dispoziţii care se aplică în cazul refugiaţilor intraţi în Ungaria dinspre România, şi nici în presa din Ungaria nu apar articole pe această temă. Pe de altă parte, potrivit agenţiei de presă MTI, care îl citează pe György Bakondi, consilierul principal pe probleme de securitate al premierului Viktor Orbán, ţara vecină a ajuns în decurs de câteva zile, pe locul 2, după Polonia, în topul destinaţiilor refugiaţilor ucraineni, cu 104.000 persoane sosite din Ucraina, dintre care "peste 80 000 şi-au părăsit ţara din cauza pericolelor cauzate de război". 

“Ungaria se confruntă, din nou, cu o sarcină de care a mai avut parte şi în timpul războiului din Iugoslavia, ocazie cu care a învăţat foarte multe, doar că acum este vorba de un fenomen de o amploare mult mai mare”, a spus, arătând că, potrivit prognozei ONU, din cauza războiului, peste 250.000 de refugiaţi ar putea ajunge numai în Ungaria. 

Bakondi a mai arătat că "este diferenţa dintre refugiaţi şi migranţi", căci cei dintâi se refugiază din faţa unei ameninţări reale şi caută protecţie temporară, au documente de identitate şi cooperează cu autorităţile. "Cei din urmă au identităţi şi cetăţenii necunoscute, nu se cunoaşte scopul cu care doresc să intre în Ungaria şi sunt ajutaţi şi de traficanţi de persoane", a explicat, acesta. 

Refugiaţii, în pensiuni

Refugiaţii blocaţi la punctele de frontieră cu Ungaria au fost preluaţi de autorităţile şi voluntarii din Bihor şi conduşi la locurile de cazare peste noapte, în judeţ fiind inventariate până în prezent aproximativ 9000 de locuri în pensiuni, case de vacanţe şi locuinţe oferite de cetăţeni.

Miercuri seara ministrul Român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat pe Twitter că omologul său maghiar l-a informat că autorităţile din ţara vecină au renunţat la măsură.

Vă recomandăm şi: 

Refugiaţii ucrainieni blocaţi la frontiera cu Ungaria, preluaţi de autorităţile din Bihor VIDEO

Poliţia de frontieră: De la declanşarea conflictului din Ucraina, au intrat în România 113.100 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 68.100

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite