PORTRET / Orădeanul Mircea Jacan este jurnalistul scenarist de la Consiliul Județean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul crede că, dacă te concentrezi să faci bine ceea ce faci, atunci succesele apar singure. Nu există orădean care să nu-i fi auzit măcar o dată numele. Astăzi, Mircea Jacan este imaginea unei instituţii publice, însă omul din spatele acestei meserii are un profil interesant.

PROFIL
Născut: 27 ianuarie 1959, Oradea
Studii: Facultatea de Filozofie-Jurnalism, Oradea
Familie: Căsătorit, un băiat

Vorbeşte cu calmul caracteristic unui ardelean despre momentele care i-au marcat viaţa şi cariera. „În 1975 m-am apucat de karate. Mulţi ani, antrenamentele au fost cel mai important lucru din viaţa mea. Important a fost şi primul articol pe care l-am scris pentru un ziar, în 1990, dar şi premiul pentru lung metraj la concursul de scenarii HBO, în 2007”, a spus Mircea Jacan.

Orădeanul nu este străin de presă. „Când am început să public în Gazeta de Vest, era dorinţa de a exprima, de a spune lucrurilor pe nume, aşa cum nu se putea în comunism. În România, era o meserie la început de drum, cu multe lucruri de explorat şi de învăţat. M-a atras rolul pe care jurnalistul îl putea juca în schimbarea societăţii. Şi astăzi, cu tot regresul calităţii jurnalismului, cred că este una dintre cele mai frumoase meserii, rezervată unor oameni speciali”, spune Mircea care recunoaşte pentru a reuşi în orice domeniu trebuie să existe inteligenţă, pasiune şi muncă.

Fără regrete

În 2007, Mircea Jacan a câştigat un concurs de scenarii. „M-a motivat provocarea de a face ceva ce n-am mai făcut până atunci, ideea de competiţie şi faptul că exista un termen limită, destul de apropiat. Asta m-a stimulat şi m-a făcut să-mi concentrez munca. Am crezut cu tărie că am şanse”, spune orădeanul. N-a aflat niciodată cum a convins juriu. A câştigat însă 2.000 dolari şi trei zile la Festivalul Internaţional de Film (TIFF) de la Cluj. Mircea spune că nu are regrete pentru că sunt tardive şi inutile.

Întrebări şi răspunsuri


Cum ai descrie jurnalistului ideal?
Cinstit, curajos, inteligent şi pasionat de meserie. Din păcate sunt tot mai puţini oameni care să posede toate aceste calităţi simultan. Lumea crede că un jurnalist bun trebuie să fie insistent şi să aibă tupeu. Numai că nici insistenţa, nici tupeul nu ţin loc de creier.

Cum vezi cinematografia secolului XXI?
Industria şi mijloacele tehnice, efectele speciale, aparatura au progresat, dar ideile au rămas aceleaşi. Cu marketing adecvat, se vinde orice prostie. Chiar americanii se plâng că din 500-600 de filme pe care le scot anual, merită să fie văzute numai vreo zece.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite