PORTRET Orădeanca Mihaela Popa este pe urmele folclorului autentic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut într-o familie de iubitori de folclor şi muzică populară. Este membra clubului Black Lions. Mihaela Popa a dovedit încă de la vârsta de 4 ani că are înclinaţii artistice.

PROFIL
NĂSCUTĂ: 24 ianuarie 1993, Oradea
STUDII: Clasa a IX-a, specializarea violoncel şi pian, Liceul de Artă Oradea

„Atunci am fost invitată la un radio unde am cântat colinde”, îşi aminteşte tânăra interpretă. Câţiva ani mai târziu a urcat pentru prima dată pe scena unui festival, la Palatul Copiilor din Oradea. Din clasa a III-a,
Mihaela este eleva Liceului de Artă unde studiază violoncelul. „Am ajuns întâmplător să fac viololncel, dar acum nu aş mai renunţa. Îmi place foarte mult”, a spus orădeanca. În paralel, Mihaela ia cursuri de canto, muzica populară fiind mai mult un hobby, o plăcere moştenită în familie. „Mamei mele îi plăcea muzica folclorică, iar în familie am avut cântăreţi de muzică populară”, a amintit interpreta. Pentru că simţea nevoia să îşi dezvolte această latură, iar muzica clasică a atras-o din totdeauna, Mihaela a ales să studieze şi canto clasic. „Pentru mine muzica populară înseamnă totul, dar nu pot să aleg între cele două care îmi place mai mult. Cu muzica populară am crescut, iar cu cea clasică m-am cultivat”, a spus tânăra. Mihaela se poate mândri cu un palmares impresionant, multe premii câştigate şi multe participări la concursuri, dar pentru care a muncit şi a exersat mii de ore. Tânăra are timp şi pentru acte de caritate cu ajutorul cărora încearcă să adune fonduri pentru copii bătuţi de soartă.

Pentru Mihaela, muzica, în special cea clasică îi conferă o stare de linişte, rcalmare şi relaxare totată. „O ascult când sunt tristă sau am o perioadă mai urâtă, pentru că mă ajută să îmi adun gândurile. Între noi s-a legat un fel de prietenie”, a mărturisit interpreta. În 2007, Mihaela a participat la Festivalul de la Lipova, unde a câştigat locul I, în 2008 şi 2009 a urcat pe scenă la „Mândru-i cântecu-n Bihor” şi la Festivalul de la Moneasa, iar apoi la Strugurele de Aur. „Când urc pe scenă am o senzaţie unică, mai ales când publicul mă  susţine şi îmi este recunoscător. Acolo pot să transmit mai departe muzica populară autentică, pură şi să fac lumea să se regăsească în ea”,  mai precizat Mihaela. Pentru că promovează folclorul de calitate, aşa cum era el în urmă cu mulţi ani, tânăra interpretează piese ale regretatelor artiste Elisabeta Pavel şi Sofia Popa. „Sunt printre primele soliste din Bihor de folclor pur, dar, din păcate nu au fost şi nici nu sunt foarte mediatizate. Soliştii de azi sunt mai mult deschişi spre comercial şi mai puţin autentic”, a mai spus tânăra.

Ce-i place
Mihaela spune că îi place fotografia şi să iasă cu prietenii în oraş sau să călătorească. De asemenea, îi plac cărţi psihologice şi să se odihnească în timpul liber.

Ce nu-i place
În primul rând, interpreta recunoaşte că nu îi place muzica de proasta calitate precum manelele şi muzica comercială. Nu mănâncă supă şi detestă să fie tachinată.

Întrebări şi răspunsuri

Ce facultate ai vrea să urmezi?
Dorinţa mea este să fac regie muzicală la Cluj, dar în acelaşi timp nu aş vrea să renunţ la restul pasiunilor mele. De asemenea, o să fac şi conservatorul.

Ce fel de muzică asculţi şi care artişti îţi plac?
Îmi place foarte mult muzica din Alba şi din Hunedoara. Ca interprete le-aşi aminti pe Mărioara Anghel şi MărioaraDeac.

Crezi că în Oradea ai şanse de afirmare?
Nu am prea avut parte de prea mult suport, în afară de familia mea. Cred  că din cauza că artiştilor le este frică de concurenţă sunt mai reticenţi, dar nu acest lucru mă impulsionează.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite