Peste 20 de răniţi, după vijelia cu aspect de tornadă de la Oradea. O persoană rănită grav a fost operată FOTO/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 26 de persoane din Oradea şi din împrejurimi au avut nevoie de îngrijiri după furtuna de marţi seara, între răniţi fiind o femeie cu fractură la coloana vertebrală, dar şi un orădean care a încercat să țină un geam desprins de vijelie, iar acesta s-a spart, secționându-i o arteră.

În 5 minute, Oradea a fost răvăşită de furtună Foto: Bihoreanul/Facebook
În 5 minute, Oradea a fost răvăşită de furtună Foto: Bihoreanul/Facebook

Potrivit şefului UPU SMURD Bihor, Hadrian Borcea, cele 23 persoane au ajuns la unităţile de primiri urgenţe.

„Majoritatea au avut leziuni minore, traumatisme la cap sau membre, mici tăieturi, răni provocate de cioburi de sticlă sau corpuri purtate de vânt”, a declarat dr. Borcea.

Numărul mare de răniţi, dar şi furtuna puternică, cu vânt de peste 100 km/oră în oraş, reprezintă premiere pentru Oradea.

„În Bihor, au mai fost situații cu zeci de persoane rănite care au ajuns la Urgențe, după furtuni, în zone ca Beiuș și Remeți. În Oradea, însă, ar fi pentru prima oară", a mai declarat şeful UPU SMURD Bihor.

Sute de clăridiri şi maşini avariate

Primele date strânse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Bihor arată că sute de clădiri, peste 200 de mașini au fost avariate, iar numărul apelurilor la 112 a trecut de 1.000 pe oră.

Peste 1100 de transformatoare au fost avariate, însă Electrica a mobilizat 32 de echipe de intervenții, care au lucrat toată noaptea, iar de miercuri sunt la lucru 53 de echipe.

„Acum mai sunt 200 posturi care nu au fost remediate. Din cei 35.000 de abonaţi, acum au mai rămas fără curent circa 11.000”, susţine Țiplea.

Potrivit prefectului, furtuna, cu rafale de vânt care au depășit cu mult 100 km/h, fără să fi fost o tornadă propriu-zisă, au avut elemente de tornadă și, în mod cert, a reprezentat o premieră pentru Bihor și pentru Oradea, cel puțin în istoria recentă, adică în ultimii 50 de ani.

„ISU a confirmat că în ultimii 50 de ani nu a mai existat așa ceva în zona noastră. A apărut ca de nicăieri și a dispărut la fel de repede, producând pagube uriașe”, a spus Dumitru Țiplea. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite