Peste 150 de salvatori de vieți din Balcani își vor testa abilitățile în munții din Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend în Bihor, la Padiș, va avea loc un eveniment fără precedent ca amploare în România - tabăra internaţională de speologie „BalkanCamp 2010". Peste 150 de salvatori speologi, salvatori montani, specialişti de la ISU, medici şi paramedici vor trebui să ducă la bun sfârşit o acţiune care implică evacuarea mai multor victime.

„Sâmbătă, 17 iulie, între orele 08 și 18, se va derula un exerciţiu internaţional de salvare din mediul carstic care, prin amploare şi complexitate, va depăşi orice acţiune similară realizată vreodată în România", anunță Adi Marin, vicepreședinte la Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor. „Desfăşurarea de forţe va fi impresionantă, pe măsura „decorului" extrem de generos oferit de complexul carstic Cetăţile Ponorului", preconizează Adi Marin. Circa 50 dintre cei 150 de participanți sunt din țări precum Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Polonia şi Turcia.

Test

Exerciţiul are o componentă subterană şi una de suprafaţă, ambele la fel de complexe şi dificile. Peştera adăposteşte o salbă de 14 lacuri subterane, cele două intrări ale sale fiind situate pe fundul a două dintre cele trei doline care alcătuiesc complexul carstic. După depăşirea obstacolelor subterane, salvatorii vor fi puşi la încercare de verticalele de 150-200 metri ai pereților dolinelor.

Se poate întâmpla oricând

„Pe fondul notorietăţii de care se bucură Cetăţile Ponorului în rândul turiştilor care vizitează Padişul, un accident turistic cu un scenariu asemănător celui al exerciţiului nu este imposibil", crede Adi Marin. Anual patrula SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, care asigură permanenţa în Padiş pe durata verii, are între trei și patru intervenţii la Cetăţile Ponorului. Ţinând cont că drumul judeţean Pietroasa-Padiş este în curs de realizare, este de aşteptat ca afluxul turistic la acest obiectiv să crească substanţial, fapt care va impune extinderea duratei de prezenţă permanentă în zonă a Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Interzis turiștilor

Sâmbătă, pe durata desfăşurării exerciţiului, din raţiuni de siguranţă, accesul turiştilor în complexul carstic Cetăţile Ponorului va fi interzis, aceştia putând efectua circuitul numai până la punctele de belvedere cunoscute sub toponimul „Balcoane".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite