Oradea: PORTRET / Monica Hrincă surprinde viaţa în fotografii alb-negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica trăieşte pentru arta fotografică, iar imaginile care îi poartă semnătura nu ratează niciun premiu în competiţiile la care sunt înscrise.

PROFIL
Născută. 29 iunie 1985 Oradea
Studii. Universitatea de Artă şi Design, secţia foto-video, procesarea computerizată a imaginii, Cluj-Napoca; Masterat anul II la secţia foto-video

Monica a început să fie interesată de fotografie din clasa a IX-a de liceu, când a participat la  un curs de profil organizat de Palatul Copiilor din Oradea. „Am început să studiez arta fotografică în clasa a IX-a, când o profesoară ne-a recomandat să mergem la un curs la Palatul Copiilor. Mi-a plăcut foarte mult, dar nu eram convinsă că asta mi-ar plăcea să fac pe viitor”, povesteşte Monica.
Cu toate acestea, orădeanca a continuat să studieze fotografia şi să încerce să înveţe cât mai multe despre ce înseamnă realizarea unor fotografii de calitate. În clasa a XI-a de liceu, Monica a participat la un concurs naţional de fotografie pentru liceeni, numit Lic Art, unde a luat locul I. Atunci a fost momentul decisiv pentru ceea ce urma să facă mai departe.
„După ce am trimis fotografiile pentru concurs, organizatorii m-au contactat să-mi spună că sunt printre finalişti. Am fost chemată la Bucureşti, unde am avut surpriza să aflu că am luat locul I. Cred că acest premiu a fost unul dintre motivele pentru care am dat la fotografie”, povesteşte artista. 

Premii naţionale de fotografie
După primul succes, Monica a mai reuşit să obţină şi alte premii naţionale de fotografie cu lucrările sale. În martie 2007, ea a obţinut locul II la Concursul Naţional de fotografie „Erou“, organizat de Institutul de Externe German, din Sibiu, iar luna aceasta a luat locul I la Concursul Naţional „Fotografie document etnografic“, la secţiunea alb-negru şi trofeul Carol Popp de Szathmary, la Cluj-Napoca. Monica spune că în acest an a făcut fotografii mai mult la ţară,unde se regăseşte cel mai bine. „Am fotografiat portrete de bătrâni, detalii din jurul caselor sau din case. Eram aşa de încântată de ceea ce făceam, încât, dacă prindeam un moment şi nu aveam aparatul la mine, regretam enorm”, spune artista.
Majoritatea fotografiilor realizate la ţară sunt făcute în judeţul Botoşani, în satul Griviţa, unde locuiesc bunicii ei. Tânăra spune că atmosfera satului şi oamenii din acest mediu au făcut-o să guste fotografia într-o manieră foarte plăcută şi caldă. Monica spune că şi acum îi este drag să meargă prin sate, să vorbească cu oamenii şi să le suprindă chipul şi mâinile.
Pe lângă premiile obţinute, Monica a avut nenumărate expoziţii de grup, majoritatea în Cluj- Napoca. Ea a obţinut două burse în străinătate: bursa CEEPUS în Slovacia, la Bratislava, anul acesta, iar în 2007, bursa Erasmus în Polonia. „Cele două burse la care am fost până acum m-au ajutat foarte mult să-mi lărgesc unghiul de vedere asupra artei. Cred că asocierea diferitelor tipuri de artă din mai multe locuri, mă poate ajuta să-mi găsesc un drum potrivit pentru mine şi pentru munca pe care o realizez eu din punct de vedere fotografic”, spune Monica.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt artiştii fotografi pe care îi admiri cel mai mult?
Fotografii mei preferaţi sunt cei care au lucrat mult pe alb negru, mai mult decât pe color. Au ştiut să sintetizeze fotografia şi să o facă înţeleasă într-o manieră cât mai simplă şi mai exactă. Aceştia sunt August Sander şi Rene Burri, pe care am avut ocazia să-l cunosc personal, când a făcut un workshop la noi la facultate şi care m-a impresionat foarte mult, prin felul lui de a fi şi prin felul în care percepea el fotografia.

Care sunt planurile tale de viitor?
Ceea ce îmi doresc ar fi să mă duc cu o bursă în altă ţară, să îmi mai îmbunătăţesc abilităţile artistice.

Ce-i place
Îi place mult să călătorească, să vadă  locuri noi şi oameni cu obiceiuri diferite. Ea spune că o atrage tot ce e nou şi interesant. Îi place să mănânce orice are gust bun şi e cât de cât sănătos.

Ce nu-i place
Nu-i place să fumeze şi nici să bea cafea. Monica mai spune că nu-i placae chimenul, iar în privinţa oamenilor, orădeanca mărturiseşte că nu-i place indiferenţa.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite