Ministrul de Interne despre peştele contaminat cu mercur, oprit la vamă: „A fost braconat din ape unde pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

Cele 30 de tone de peşte confiscat, marţi, în urma acţiunii comune a poliţiştilor din România, Spania, Italia, Franţa şi Ungaria erau contaminate cu mercur, fiind braconate în ape unde pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare, potrivit ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„Vorbim de 115 de percheziţii la nivel naţional care sunt corelate cu 150 de percheziţii în plan european, derulate cu poliţii naţionale din mai multe state şi mai concret m-aş referi la Spania, Italia şi Franţa. Este o acţiune în coordonarea Eurojust şi Europol. Ceea ce pot spune este că peştele era braconat în apele teritoriale ale acestor trei ţări şi că suspecţii intenţionau să vândă acest peşte în România”, a declarat ministrul Afacerilor Interne la Oradea.

Potrivit lui Carmen Dan, întreaga cantitate de peşte a fost oprită la vamă, la intrarea în România. „Vorbim de aproximativ 30 de tone de peşte despre care sunt informaţii relevante că ar conţine o cantitate mai mare de mercur decât cea maximă admisă pentru consum, tocmai pentru că era pescuit din ape în care pescuitul era interzis din cauza gradului de poluare”, a mai spus ministrul.

Carmen Dan a ami spus că a încurajat Poliţia română să aibă o bună colaborare cu Parchetul şi că speră ca în perioada următoare şi parchetul să comunice referitor la această activitate. 

O amplă acţiune derulată, marţi, atât în România, cât şi în Italia, Spania, Franţa şi Ungaria, a vizat un grup organizat specializat în pescuit ilegal şi comercializarea ilicită a peştelui. Pentru depistarea traficanţilor, poliţişti din cele 5 ţări au pus în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară. Descinderi au avut loc şi la sediile unor firme din Buzău, care livrau către populaţie peştele adus ilegal in ţară.

Gruparea organizată, formată din sute de români, francezi, italieni şi maghiari, ar fi creat un adevărat mecanism de procurare ilegală a peştelui, din afara ţării, dar şi de transport şi comercializare în România. 

Poliţişti din cele 5 ţări au pus în aplicare, astăzi, peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară. La acţiune au participat şi zeci de poliţişti şi jandarmi buzoieni.

Percheziţiile din judeţul Buzău au vizat opt depozite şi magazine din municipiul Buzău, unele dintre ele aflate chiar în Piaţa Centrală.

Peştii, impropii consumului, erau braconaţi din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis.  Ulterior, peştii erau depozitaţi şi transportaţi fără autorizaţie sanitar-veterinară, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite