Medicii de familie nu sunt interesaţi de campania naţională de depistare a cancerului de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interes scăzut din partea medicilor de familie FOTO Adevărul
Interes scăzut din partea medicilor de familie FOTO Adevărul

Doar 180 de cabinete medicale din cele 330 existente în Bihor au încheiat, până acum, un contract cu o reţea de screening.

Cele 22 de unităţi în care toţi medicii de familie titulari ai cabinetelor sunt în contract cu o reţea de screening sunt oraşul Nucet şi 25 de comune. În fiecare din aceste unităţi funcţionează între 1 şi 4 cabinete ale medicilor de familie ale căror paciente cu vârsta eligibilă,între 25 şi 64 ani, se pot prezenta pentru a beneficia gratuit de depistarea precoce activă a cancerului de col uterin.


În contrast cu prima situaţie, au fost identificate şi unităţi administrativ-teritoriale în care niciun medic de familie nu este în contract cu o reţea de screening: oraşul Vaşcău şi 49 de comune. Medicii nu pot fi constrânşi să se înscrie în program şi să intre în contact cu o reţea de screening, dar Direcţia de Sănătate Publică Bihor îi îndeamnă să facă acest lucru.


În Municipiul Oradea, 78% din cabinetele medicilor de familie pot acorda servicii de consiliere şi informare pentru depistarea precoce activă a cancerului de col.


Medicii de familie care deja sunt în contract cu o reţea de screening trebuie să asigure mobilizarea femeilor eligibile şi îndrumarea acestora la centrul de recoltare a probei, iar acestea să solicite înscrierea medicilor de familie în acest program.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite