Magistrații din cadrul Judecătoriei Oradea soluționează dosare pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul este unul cât se poate de simplu. La Judecătoria Oradea se lucrează cu efectiv incomplet. În aceste condiții, la jumătatea anului, judecătorii ar putea întrerupe activitatea din cauza unei măsuri impuse de Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit un program de optimizare a activității depuse de magistrați. Astfel, fiecărui judecător îi este atribuit un punctaj în funcție de numărul de dosare la care lucrează. "Un judecător nu are voie să acumuleze mai mult de 3250 de puncte într-un an calendaristic. Dar în condițiile în care la Judecătoria Oradea se lucrează cu 25 de magistrați în loc de 33, acești oameni vor întruni punctajul maxim în luna mai. Vom fi puși în situația de a amâna cauzele pentru anul 2011", a spus Cristian Danileț, vicepreședintele Judecătoriei Oradea. Acesta a recunoscut că în 2009, magistrații au intrat în săli cu 40 de dosare în penal și 70 în civil acumulând câte 90 puncte pe ședință.

Personal puțin, muncă multă

Din bilanțul dat publicității reiese că Judecătoria a funcționat cu un efectiv de 25 de magistrați din care doar 12 au activat pe tot parcursul anului. Aceștia au soluționat 30.496 din care 8.156 rămase din anul 2008. "Comparativ cu anul anterior, creșterea este de 95,4%. Criza financiară a determinat mai multe dosare în care datornicii erau acționați în instanță", a spus Cristian Danileț. Vicepreședintele Judecătoriei Oradea a precizat că din cele 3.279 de procese de contravenție atacate în justiție, jumătate au fost anulate. "Procesele verbale nu au fost înctomite corect. Lipsea codul numeric personal al celui sancționat, nume greșite, date privind locul în care s-a petrecut fapte. Ne confruntăm și cu o creștere a cauzelor în care oamenii acuză clauze abuzive în contractele de împrumut bancar", a spus Danileț.

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri