Imagini şocante cu câini ucişi şi torturaţi, găsiţi într-un buncăr de pe un câmp de lângă Oradea VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook Antonia Kertesz
FOTO Facebook Antonia Kertesz

Poliţiştii şi procurorii din Bihor au început o anchetă după ce o iubitoare de animale a găsit câini spânzuraţi şi torturaţi într-un buncăr de pe marginea DN79, în apropiere de Oradea, făcând publice imaginile pe reţeaua de socializare. Atenţie, imaginile vă pot afecta emoţional!

Femeia, Antonia Kertesz, care administrează un adăpost pentru câini comunitari în municipiul Salonta, unde are peste 200 de suflete, câini, pisici, iepuri şi chiar păsări salvate, a găsit câinii ucişi într-un buncăr unde vine permanent, de mai bine de 6 ani, ca să salveze animalele abandonate acolo de persoane din zonă.

Groapa „morţii"

Joia trecută, când a ajuns la buncăr, a fost şocată să vadă că în hăul adânc de 3,5 metri se află trei căţei spânzuraţi şi o căţeluşă care scăpase de la moarte, dar avea ochiul ieşit din orbită, era rănită la un picior şi sârma cu care au vrut s-o spânzure strânsă încă în jurul ei. 

„Am pornit şi eu din Salonta către mătuşa mea ca în sfârşit să îi duc cadoul de Crăciun, deoarece din cauza celor care se distrează pocnind nu am putut pleca de sărbători din adăpost. În drum spre Oradea am oprit să verific groapa "morţii", o groapă unde se aruncă gunoi...", a explicat bihoreanca. 

Buncărul uriaş de beton este pe un câmp, fiind parte a fostei staţii de epurare a comunei care a fost dezafectată. Adânc de peste 3 metri, buncărul nu a fost sigilat, fiind, pe de o parte un pericol, iar pe de altă parte, un focar de infecţii, deoarece a devenit un depozit clandestin de hoituri şi gunoaie.

La fel spune şi Antonia, care de 6 ani salvează câini aruncaţi aici, 3 dintre patrupezii scoşi din buncăr fiind şi în prezent în adăpostul ei.

„E o groapă din care de 6 ani scot câini. Mulţi dintre ei i-am dat în adopţie, iar în momentul de faţă în adăpost mai am 3 câini din aceeaşi groapă. Azi m-a îngrozit ce am văzut. De când salvez câini din acest loc nu m-au aşteptat niciodată atâtea cadavre. 3 suflete omorâte, 1 viu am găsit.. 3 ore am petrecut jos până când am reuşit să-l scot pe cel viu.. 3 ore am fost într-un mormânt trist", a explicat Antonia Kertesz. 

„Lasă că te descurci”

Antonia a povestit cum a coborât după căţeluşă doar cu ajutorul fetiţei sale de 9 ani, căci trecătorii din zonă au refuzat să intervină. 

„Căţeluşa are laţ lung împrejurul ei, un ochi ieşit din loc şi cred că un picior rupt... 3 ore am petrecut în groapă până când am reuşit să o scot şi singurul meu ajutor a fost fetiţa mea, deoarece bărbaţii opriţi de copilul meu nu au vrut să mă ajute, deşi nici nu ştiau despre ce este vorba. Unul mi-a strigat: „lasă că te descurci tu”, când a trecut cu maşina la vreo 4 metri de mine, deşi l-am rugat să vină un minut să mă ajute. Da, m-am descurcat... M-am furişat în gunoi pe burtă şi pe genunchi să ajung la căţeluşă şi fetiţa mea de 9 ani m-a ajutat trăgând-mă de sus cu o lesă când alunecam înapoi în mormanul de gunoi, trăgând după mine o căţeluşă în stare de şoc", a scris pe pagina de Facebook bihoreanca. 

În anchetă

În filmuleţele şi fotografiile postate pe reţeaua de socializare se văd mormanele de gunoaie pe care Antonia a trebuit să se târască, lanţurile şi câinii spânzuraţi, imaginile stârnind revolta iubitorilor de animale. 

„Ne confruntăm cu sute de astfel de cazuri, în fiecare lună. În acest buncăr găsim anual cel puţin 30 de animale ucise de “cetăţeni onorabili” pe care, apoi, duminică, de duminică, îi găseşti rugându-se prin biserică. M-aţi căutat înainte de votări, m-aţi întrebat despre problemele actuale. E în regulă ce se întâmplă? Eu mi-am făcut datoria civică, am votat dar nu mai cred în nimic. Îmi vine să ard totul în jurul meu şi să plec”, a comentat Maria Raksi, administratoarea unui alt adăpost de câini comunitari din acelaşi oraş. 

Cazul a fost adus în atenţia Poliţiei, sâmbătă, de publicaţia locală Bihoreanul, care a transmis imaginile şi postările, iar cercetările au fost declanşate în aceeaşi zi, într-un dosar penal pornit pentru infracţiunea de uciderea câinilor fără drept, prevăzută de OUG 155/2001, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la un 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 la 10.000 lei. "În urma apariţiei imaginilor în spaţiul public, poliţiştii Secţiei nr. 9 de Poliţie Rurală Cefa s-au autosesizat şi efectuează verificări", susţine purtătorul de cuvânt al Poliţiei, comisarul şef Alina Fărcuţa. Pentru uciderea câinilor, autorii riscă închisoare de până la 3 ani.

Donaţii pentru Dora

De altfel, Antonia Kertesz a şi fost căutată şi, împreună cu poliţiştii, a ieşit din nou la buncărul de pe DN79, arătându-le locul în care se află câinii ucişi. 

Cât despre căţeluşa găsită, ea a fost botezată Dora şi a fost dusă la veterinar.

Ochiul nu mai poate fi salvat, însă pentru piciorul rupt, va fi supusă unei intervenţii chirurgicale, la Arad. Antonia Kertesz a şi lăsat, pe pagina de socializare datele cu conturile bancare unde cei care doresc şi pot să o ajute, să au ocazia să o facă aici:

Asociaţia Antonia Save Animals   Banca Transilvania.   Cont in Lei: RO43BTRLRONCRT0361371801   Cont in Euro: RO90BTRLEURCRT0361371801   Swift BTRLRO22 Revolut: +40736084412 User: judita2zyd

Vă recomandăm şi: 

Crima care a băgat spaima într-o comună din Bihor. Doi bătrâni au fost găsiţi cu gâturile tăiate

Tânără din Bihor, bătută, violată şi obligată de agresori să spele vase

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite