FOTO PS Virgil Bercea, episcopul pe care Papa Ioan Paul al II-lea l-a ţinut de mână când a venit în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PS Virgil Bercea
PS Virgil Bercea

Din copilărie a avut chemare spre Dumnezeu. Cum vremurile nu-i permiteau să-L slujeacă în libertate a ales să urmeze Agronomia, dar nu a renunţat nicio clipă la Credinţă şi la Biserică.

Familia sa este greco-catolică, iar mama a fost cea care i-a împreunat mâinile pentru rugăiune. “Am învăţat să mă rog nu în biserică, mama mi-apus mâinile în rugăciune, şi nu am înţeles atunci de ce nu mergeam la biserică”, spune PS Virgil Bercea.

Cardinalul Alexandru Todea a fost unchiul său, şi a fost cel care l-a sprijinit atunci când a ales să urmeze drumul Bisericii. În 1989 a terminat facultatea de Agronomie de la Cluj, dar în 1982 a devenit preot sfinţit în cladestinitate şi a fost  hirotonit chiar de către cardinalul Todea.


Pentru că vremurile erau cu totul altele decât cele de acum, nu le-a spus părinţilor că a fost hirotonit ca preot. Spune că le-a ascuns părinţilor acest lucru deoarece altfel le-ar fi  creat cea mai mare teamă, cea mai mare groază, mai ales că unchiul său, cardinalul Todea şi-a petrecut ani buni în închisoare, tocmai pentru că purta reverenda. În 1990 familia părintelui Virgil Bercea a participat la o slujbă în aer liber la Târgu Mureş, iar printre preoţii de la aceea slujbă se afla şi Virgil Bercea. Abia atunci au aflat părinţii că fiul lor este preot. “Preoţia nu e o meserie, ci o chemare”, afirmă PS Virgil Bercea.


În 1990 avea 33 de ani, şi destinul i s-a schimbat radical. A fost trimis la Roma pentru  a-şi continua studiile de teologie. A terminat  un master şi un doctorat la Universitatea Urbaniană de la Roma L-a cunoscut pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1990 când s-a dus în vizită cu cardinalul Alexandru Todea. “L-am întâlnit de mai multe ori. De câteva ori Papa Ioan Paul al doilea m-a chemat la el să-i citesct texte în limba română, texte pe care le avea de citit, şi pe care vroia să audă cum le citesc eu” spune PS Virgil Bercea. 

Când Papa Ioan Paul al doilea a fost în vizită la Bucureşti, la cimitirul Bellu, la mormintele episcopilor greco-catolici, l-a luat de mână pe episcopul Virgil Bercea. “A fost impresionant. Lângă Papa Ioan Paul al Doilea se simţea infuzie de energie pozitivă, transmitea un har, transmitea ceea ce avea în suflet , iubirea” spune preotul.


Este un preot mereu prezent printre credincioşi şi pregătit să lupte alături de ei, un preot modest care nu are nevoie de şofer, nu are nevoie de paznici, un preot care-şi face singur cumpărăturile. Din când în când îşi ia hainele de civil şi merge la piaţă, unde, cumpără flori, fructe sau alte lucruri, chiar de la credincioşii săi şi se comportă ca un om normal.


“Să vă iubiţi unii pe alţii”, este mesajul pe care PS Virgil Bercea îl transmite credincioşilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite