FOTO Cetatea din Oradea îşi recapătă aerul medieval. Turiştii o vor putea vizita peste un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea din Oradea
Cetatea din Oradea

Încetul cu încetul, Cetatea Oradea îşi recapătă farmecul de altă dată. Investiţiile derulate în ultimii ani încep să se vadă, astfel că de anul viitor, odată cu finalizarea lucrărilor, Cetatea va deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului Oradea.

În ultimii ani, Cetatea Oradea a fost asediată de muncitori  şi schele, intrând într-un amplu proces de reabilitare. Astfel, s-au derulat lucrări finanţate prin două proiecte. Primul proiect este finalizat în proporţie de 84%, iar lucrările din cea de-a doua etapă - care include, în principal, clădirile din Inelul Princiar, sunt executate în procent de 69%. Până în luna octombrie , se va finaliza şi podul pietonal care va lega Catedrala Ortodoxă, prin spate, de Cetate.

“Suntem cu un an înainte de finalizare. Doresc ca acest proces de reabilitare să fie un proces foarte bine respectat. Prin redarea Cetăţii medievale circuitului turistic, turismul cultural şi religios va avea de câştigat”, a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.

Totodată, a fost restaurată Poarta de Vest, dincolo de care se simte cel mai bine aerul medieval.  A fost refăcută amprenta la sol a vechiului Turn cu ceas, iar pavajul folosit pentru curte are trei texturi: piatră cubică, lespezi - care indică traiectoria vechilor ziduri de cetate, respectiv calcar.

Peste un an Cetatea va fi redată circuitului turistic peste urmând să funcţioneze un Muzeu al Pâinii, o stradă a breslelor, Muzeul Cetăţii, dar şi sedii pentru organizaţii neguvernamentale .

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite