FOTO Carol al II-lea a emis o monedă de aur pentru ea şi i-a făcut o statuie. Ţărăncuţa din Bihor care l-a impresionat pe rege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Modura
Maria Modura

O tărancă dintr-o comună bihoreană a reuşit să-l impresioneze pe regele Carol al II-lea prin frumuseţea sa după ce i-a dat să bea apă dintr-un ulcior de lut. Tânăra a fost luată la Bucureşti şi a făcut parte din suita regală. Ba mai mult, a fost model pentru una din bancnotele din aceea vreme.

La 6 iunie 1930, avionul cu care regele Carol al II-lea venea spre Bucureşti din Viena a rămas în pană de carburant şi a aterizat în marginea satulu Vadu Crişului din Bihor.

Maria Mudura, o tărăncuţă din sat, i-a dat regelui să bea apa din ulciorul de lut. Ea a fost dusă la Bucureşti, şi a făcut parte din suita regală, fiind şi model pentru una din bancnotele din aceea perioadă.

La 8 iunie 1940 cu ocazia aniversării a 10 ani de la revenirea în România, Regele Carol al II-lea a emis o monedă de aur de 42 g, cu diametrul de 41 mm care o reprezinta pe fata care a adus apă regelui la 6 iunie 1930 la Vadu Crişului.

Numele de familie al fetei era Mudura , dar în Bucureşti ea a apărut cu numele de Modura. O statuie a fetei cu ulciorul cu apă ,statuia Modurei,  a fost amplasată în centrul fântânii Modura, din parcul Herăstrău.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite