FOTO Ape miraculoase. Izvoarele de la Tinca le fac concurenţă celor de la Vichy, din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Apă alcalină carbogazoasă de tipul Vichy-Celestins, cu gust plăcut şi culoare cristalină“. Este informarea scrisă pe un panou, deasupra Izvorului 4 de la Tinca. Toţi cei care au ajuns să facă tratament cu aceste ape susţin că fac minuni.

Că apele de la Tinca fac minuni o  confirmă atât cei care le consumă, cât şi cei care vin la tratament, dar şi specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

Aceste ape sunt bune la ficat, alţii la ulcere sau reumatism, dar cei mai mulţi cred că apele acestea, cu un gust uşor ciudat de petrol, te vindecă de orice boală.

Băile, brandul comunei Tinca

De când Băile Tinca au fost cumpărate de Alexandru Hodiş, localnic din satul Gurbediu, plecat timp de peste trei decenii în SUA, Băile au fost renovate şi, practic, renăscute. De aproape trei ani, fluxul de oaspeţi la tratament este la capacitate, aproape tot timpul anului.

“Băile Tinca sunt brandul nostru, cartea noastră de vizită cu care ne mândrim,” spune Traian Coste, primarul comunei Tinca.

Staţiunea balneoclimaterică permanentă Tinca este situată în judeţul Bihor, în Câmpia Crişurilor, pe malul drept al râului Crişului Negru, la o distanţă de 37 de kilometri de Oradea şi 25 de kilometri de Salonta.

Potrivit managerului staţiunii balneoclimaterice Tinca, ing. Traian Damşe, staţiunea dispune de trei izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase. Zăcământul Tinca a fost descoperit în anul 1884, prin sonda existentă şi astăzi (“Sonda Veche”), cu adâncimea de 270 de metri.

“Buletinul de analiză al apelor minerale de la Tinca arată că au aceleaşi proprietăţi ca apele minerale din Franţa, de la Vichy. Este un lucru cu care ne mândrim şi care aduce un plus staţiunii noastre”, susţine managerul Traian Damşe.

Acest lucru este confirmat şi de către specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

“Periodic efectuăm analize. Compoziţia apelor termale de la Tinca este aceeaşi cu cea a apelor de la Vichy. Nu sunt la fel de cunoscute pentru că, din păcate, în ultimii 23 de ani, soarta apelor minerale terapeutice  a luat o turnură tristă. Zona balneară are nevoie de o promovare mai puternică”, susţine prof. dr. Adriana Nica, din cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

Baza de tratament dispune de vane cu apă minerală pentru cura externă şi instalaţii moderne de electro-termoterapie, masaj, kinetoterapie, pentru diversele tratamente. Istoria băilor se întinde mult în timp, fiind funcţionale încă de prin anii 1930-40, când pe lângă tratamente era şi în folosul comunităţii.

Pentru cura internă, în staţiune sunt amplasate trei buvete cu apă minerală, dar de la această sondă mai este dirijată o conductă în afara staţiunii, cu mai multe puncte de alimentare pentru consumul populaţiei locale şi al turiştilor ocazionali. În timp, aici a funcţionat şi o staţie de îmbuteliere a apei minerale, actualmente făcându-se eforturi de S.C.T. Crişul S.A. Tinca, ce exploatează zăcământul hidromineral, pentru punerea acestei staţii în funcţiune.

Probele recoltate şi analizate de către Institutul de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală în anul 1996 atestă faptul că apele minerale terapeutice şi termominerale de la Tinca sunt bune inclusiv pentru femeile care vor să aibă copii.

Investiţie de pesste 300.000 de euro

În vârstă de 75 de ani, Alexandru Hodiş este azi proprietarul staţiunii Băile Tinca. Pe o suprafaţă de 17 hectare, într-o zonă plină de păduri şi cu aer curat, situată pe malul Crişului Negru, americanul român a renovat cele două hoteluri mai mici, baza de tratament, restaurantul, a amenajat parcurile. Hotelul Parc oferă acum 36 de camere cu câte două locuri, la două şi trei stele, cu mobilier de bună calitate, televiziune prin cablu, telefon şi frigider. Secţiile de electroterapie şi termoterapie sunt dotate cu aparatură medicală performantă.

Cu banii strânşi peste hotare, Alexandru Hodiş a cumpărat staţiunea Băile Tinca.

”În urmă cu 15 ani, staţiunea era complet distrusă. Am plătit 300.000 de euro şi-am început să dăm drumul reconstrucţiei,” susţine domnul Hodiş.

La Băile Tinca sunt tratate eficient afecţiunile ginecologice, în special sterilitatea secundară şi afecţiuni inflamatorii ale anexelor. De asemenea, se pot trata afecţiuni ale tubului digestiv (gastrita cronică hiperacidă, ulcere gastrice şi duodenale, colite cronice nespecifice, constipaţia cronică); afecţiuni hepato-biliare (dischinezia biliară, colecistita cronică necalculoasă sau calculoasă, stări după ficat operat, hepatită cronică, pancreatită cronică); afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabetul); afecţiuni asociate (reumatisme degenerative şi articulare, afecţiuni neuro­logice periferice; cardiovasculare, afecţiuni ale rinichiului şi căilor urinare, boli profesionale).

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite