Escrocheriile din spatele visului american și cum ajung studenții să trăiască un coșmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Pantiş vrea să muncească în străinătate în ciuda posibilelor riscuri
Victor Pantiş vrea să muncească în străinătate în ciuda posibilelor riscuri

Vestea proastă este că puţini studenţi iau viza pentru America, iar unii se întorc de acolo dezamăgiţi. Firmele care recrutează tineri îi ademenesc cu locuri de muncă bine plătite, în domeniul turistic, hotelier sau în parcurile de distracţii.

După ce cotidianul „Adevărul” a scris despre o anchetă a Associated Press, care descrie partea întunecată a „experienţei americane”, studenţii orădeni care au trăit pe pielea lor umilinţa jobului de vis încep să se destăinuie.

Este şi cazul lui Florin Vinter care nu a primit viza pentru America, deşi întrunea toate condiţiile. Orădeanul de 27 de ani nu mai vrea să audă de munca peste ocean sau de firme care recrutează studenţi pentru „joburile de vis”. „Am luat legătura cu o firmă din Cluj care mi-a garantat că peste 90 de procente dintre tinerii care aplică pentru joburile peste ocean primesc viza”, a mărturisit Florin Vinter.  Tânărul a fost sigur că va fi acceptat şi că va fi recrutat pentru un loc de muncă bine plătit în SUA. Din păcate s-a înşelat.

Joburi riscante

La târgul organizat ieri studenţii nu se prea înghesuiau pentru un job pe tărâmul făgăduinţei. „M-am înscris pentru un job în afara ţării deşi ştiu că îmi asum un risc foarte mare. Am un prieten care a fost plecat în Anglia şi care a locuit în condiţii greu de imaginat. Mi-a povestit că fost tras pe sfoară şi că nu a fost deloc aşa cum i-au promis”, a spus Victor Pantiş. Studentul spune că vrea să plece dincolo cu orice preţ pentru că are nevoie de bani.  „Şi copilul meu a fost plecat cu o firmă din Timişoara. După ce am cumpărat biletele de avion a fost schimbat locul în care primisese jobul, fiind mutat în alt stat”, ne-a mărturisit un cititor.

Reprezentanţii „Work and Travel” Oradea spun că până acum, nu s-au confruntat cu astfel de cazuri, iar studenţii care au muncit peste ocean s-au reîntors acasă mulţumiţi. „Singurele riscuri care pot apărea sunt legate de condiţiile de cazare, dar şi acestea se rezolvă”, a spus Angela Vîţ, coordonatoarea programului pe plan local.

Studenţii suportă toate costurile

Tinerii care primesc viza pentru Statele Unite ale Americii au de plătit între 890 şi 1.075 de dolari, costul programului, la care se adaugă taxa de ambasadă. De asemenea, tot din buzunar vor scoate între 500 şi 1.000 de dolari, bani pentru biletul de avion. Viza este valabilă 4 luni, din care 3 sunt cu drept de muncă, iar una pentru călătorie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite