Episcopul orădean Bogdánffy Szilárd beatificat la cererea Papei Benedict

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beatificarea va avea loc la Basilica Romano-Catolică din Oradea, pe 30 octombrie, de la ora 11.00
Beatificarea va avea loc la Basilica Romano-Catolică din Oradea, pe 30 octombrie, de la ora 11.00

Bogdánffy Szilárd a murit în închisoare în 1953, din cauza torturilor comuniste. Comunitatea romano-catolică din Oradea se pregăteşte pentru cel mai important eveniment din ultimii 800 de ani.

Primul martir catolic din România, din timpul comunismului, ridicat la cinstea altarelor

Episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László, a anunţat astăzi programul manifestărilor şi pregătirile făcute de preoţii romano-catolici pentru marele eveniment. Prin beatificare, Bogdánffy Szilárd va fi trecut în categoria „fericiţilor“ bisericii.

Pe 30 octombrie, la Oradea vor veni 50 de episcopi din ţară şi din străinătate, Cardinalul Erdo Peter - primatul Ungariei şi trimisul Papei Benedict al XVI-lea - arhiepiscopul Angelo Amato, Prefect al Congregaţiei pentru cauzele Sfinţilor. Până atunci, însă, preoţii ţin rugăciuni speciale. „Protopopiatul duce, din biserică în biserică, steagul Bogdánffy. Până la 30 octombrie, steagul va ajunge în toate parohiile”, explică preotul Bisericii Sfântul Ladislau, Lorincz Otto.

Pregătirea ceremoniei

În această săptămână steagul se află la Biserica Sfânta Maria, din Oradea. Duminică va ajunge la Biserica Sfântul Iosif, în jurul orei 11.00, şi la biserica din Sânmartin la ora 10.00. „În fiecare parohie, în zilele în care steagul se află în biserica respectivă, se ţine Novena. Este de fapt pregătirea spirituală pentru enoriaşi şi preoţi”, explică preotul Otto.

Un alt ritual prevede ca, până în ziua beatificării, preoţii să se adune pentru a învăţa şi a afla cât mai multe informaţii despre episcopul martir Bogdánffy Szilárd. „Noi căutăm informaţii şi izvoare autentice care vorbesc despre viaţa episcopului. Un enoriaş a adus un CD cu toate datele existente la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, cu toate informaţiile pe care le-a strâns Securitatea despre activitatea episcopului martir”, povesteşte preotul. Mai departe, în timpul slujbelor de Novena, preoţii împărtăşesc credincioşilor informaţii despre viaţa şi activitatea celui care urmează să fie beatificat.

Regele Ladislau, canonizat la Oradea


Un eveniment similar a mai avut loc la Oradea în urmă cu 818 ani, când Cardinalul Gregorius de Chrescencio, din încredinţarea şi cu mandatul Papei Inocenţiu al III-lea, a canonizat, adică a ridicat la rangul sfinţilor la Oradea, pe regele întemeietor al Diecezei, pe Sfântul László-Ladislau. Potrivit lui Vakon Zsolt, secretar al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, episcopul martir Bogdánffy Szilárd (1911 – 1953) este primul care, în timpurile noastre, se bucură de o astfel de recunoaştere. Beatificarea va avea loc la Basilica Romano-Catolică din parcul Muzeului şi deja şi-au anunţat participarea mii de credincioşi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite