După 64 de ani greco-catolicii din localitatea bihoreană Sărsig au intrat în biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Sărsig Foto Adevărul
Biserica din Sărsig Foto Adevărul

Zi istorică pentru comunitatea greco-catolică din localitatea bihorean[ Sărsig. Dup 64 de ani greco-catolicii au intrat pentru prima dată în biserica din sat construită de stramoşii lor.

După mai bine de 7 ani de procese pe la Suceava, Bucureşti şi naveta permanentă a dosarelor între Marghita şi Oradea dreptatea a ieşit învingătoare, putându-se celebra din nou Sf. Liturghie greco-catolică în biserică.

În momentul punerii în posesie a bisericii parohiale partea ortodoxă a ales să nu fie prezentă. În lipsa lor, executorul judecătoresc a făcut predarea imobilului părţii greco-catolice,  partea ortodoxă fiind anunţată prin afişarea procesului verbal şi al programului religios al parohiei greco-catolice pe uşa exterioară a bisericii.

“Ca în fiecare altă parte, Biserica Greco-Catolică propune celebrarea alternativă, refuzată în mod sistematic de Biserica Ortodoxă şi de reprezentanţii ei. Nu dorim să-i scoatem afară din biserică pe credincioşii ortodocşi. Credem că este posibil ca cele două comunităţi să celebreze alternativ în aceeaşi biserică şi avem atâtea exemple care confirmă acest lucru.

Mulţumim bunului Dumnezeu pentru tăria credinţei. Deşi am fost obligaţi ca timp de 8 ani să celebrăm Sfintele Taine într-o capelă credinţa a rămas puternică şi speranţa intrării în biserică a fost asemenea. Sperăm ca să putem merge în continuare pe calea înţelegerii spre mântuirea sufletului”, a precizat pr. Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. 

Astăzi, la orele 12.00 se va celebra prima Sfântă Liturghie solemnă în biserică. Credincioşii prezenţi şi preoţii vor porni în procesiune de la capela greco-catolică spre biserică la orele 11.30.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite