Două importante colegii tehnice, din Oradea, ar putea fuziona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două şcoli din Oradea ar putea fuziona. Este vorba despre Colegiul Tehnic “Andrei Şaguna” şi Colegiul Tehnic “Traian Vuia”.

“Ne dorim să avem o şcoală de meserii în Oradea care să ofere forţă de muncă calificată pentru toate companiile care sunt în Oradea, începând de la cele de tradiţie la companiile care au venit recent în Oradea, companii care au număr mare de angajaţi şi care în permanenţă au nevoie de forţă de muncă calificată. Cele două unităţi de învăţământ – Colegiul Tehnic “Traian Vuia” şi Colegiul Tehnic “Andrei Şaguna” – sunt gard în gard, au practic o locaţie comună, au o bază care ar putea fi folosită în comun, din acest punct de vedere ar putea fi locaţia în care să dezvoltăm această şcoală de meserii”, a spus Ilie Bolojan, primarul Oradei.

El a menţionat că ambele şcoli au rata de promovare a bacalaureatului foarte slabă, astfel că o şcoală de meserii ar fi ‘o alternativă corectă şi cinstită’ pentru aceşti elevi şi familiile lor, având posibilitatea de a învăţa o meserie şi de a avea un loc de muncă asigurat în Oradea.

După fuziunea colegiilor, etapa următoare ar presupune stabilirea unei legături directe cu cele mai importante firme din Oradea, fiecare clasă din şcoală fiind arondată unei companii sau grup de companii. Profesorii vor trebui să adapteze materiile predate tehnicilor de fabrică ale acestor companii. Companiile, la rândul lor, împreună cu Primăria Oradea, vor finanţa dotarea acestor laboratoare, acordarea de burse elevilor şi vor asigura ingineri sau maiştri din aceste companii pentru a preda materiile de specialitate, a explicat edilul orădean.

Proiectul modificării reţelei şcolare urmează să fie discutat în viitor în Consiliul Local, respectiv cu Inspectoratul Şcolar Judeţean.

La fiecare sfârşit de an, consiliile locale aprobă reţeaua şcolară pe teritoriul administrat, cu avizul Inspectoratului Şcolar, iar primăvara, inspectoratele aprobă planul de şcolarizare, după consultări cu primăria.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite