Dezastrul pestei porcine africane: sute de animale au fost ucise, iar numărul focarelor este în continuă creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de animale au fost sacrificate Foto-Arhiva
Sute de animale au fost sacrificate Foto-Arhiva

Sute de porci au fost sacrificaţi după ce pesta porcină africană a cuprins şi judeţul Bihor. Până la sfârşitul săptămânii trecute au fost identificate 27 de focare, dintre care 26 la porcii domestici şi unul la mistreţi.

Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, focarele au fost diagnosticate pe raza localităţilor: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuţ, Cheşereu, Cubulcut, Albiş, Galoş Petreu şi Făncica - la porcii domestici, respectiv la porcii mistreţi în Cubulcut - Fond vânătoare 9.

Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi atât porcii bolnavi cât şi cei care au fost în contact cu aceştia şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi sacrificate, fiind afectaţi în total 261 de porci.

Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

DSVSA Bihor a informat că focarele au fost identificate în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite