Cum se prepară puiul spaniol la cuptor. Un fruct este ingredientul secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: benidormseriously.com
Foto: benidormseriously.com

Reţeta perfectă pentru un prânz în familie, puiul la cuptor în stil spaniol are un ingredient secret care îţi umple bucătăria cu un parfum proaspăt, care-ţi răsfaţă papilele gustative.

4 PORŢII 

  • 1 kg cartofi, curătaţi şi tăiati cubuleţe de 2,5 cm 
  • 1lămâie potrivită plus coaja de la o altă lămâie
  • 0 mână de pătrunjel proaspăt şi unul de rozmarin, tocate mărunt 
  • un pui organic de 1,5 kg 
  • cârnaţi chorizo, dar sunt buni şi cârnaţii afumaţi autohtoni (opţional)
  • sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat 
  • ulei de măsline (3-4 linguri)
  • 3-4 cătei de usturoi, curăţati şi tocaţi mărunt şi încă vreo doi căţei necurăţaţi

Se încinge cuptorul la 220°.

Cartofii se pun la fiert se pun într-o cratiţă mică iar când apa a dat în clocot se adaugă şi lămâia. Se fierb timp de 5, maxim 10 minute după care se scurg. Cartofii se lasă în cratiţă, acoperiţi cu capac, iar lămâia se înţeapă peste tot pentru ca, după ce se vor introduce în interiorul puiului, să-şi poată elibera sucul în timpul coacerii.

Rupeţi frunzele de pătrunjel de pe tulpini şi puneţi-le deoparte.

Puiul se spală bine şi se umple cu câţiva căţei de usturoi necurăţaţi,  tulpinile de pătrunjel, cimbru şi lămâia fierbinte. Se aşează într-o tavă de cuptor de mărime potrivită, tapetată cu hârtie cerată umezită sub robinet.

Presăraţi peste pui felii de cârnaţi iar în final stropiţi cu ulei de măsline şi coaceţi în cuptorul preîncălzit.

În timp ce puiul se rumeneşte la cuptor, puteţi prepara gremolata, un dressing citric, uscat şi proaspăt. Se rade coaja de la lămâia rămasă, amestecaţi cu pătrunjelul şi usturoiul tocat, condimentaţi uşor şi amestecaţi bine. 

pui spaniol

 (Atenţie, alegeţi o lămâie a cărei coajă nu a fost tratată cu ceară. Dacă nu sunteţi sigură, scufundaţi lămâia în apă fierbinte timp de un minut şi ştergeţi-o cu un prosop)

Când puiul s-a copt, scoateţi tava din cuptor, puneţi puiul deoparte. Puneţi cartofii fierţi direct în zeama rămasă de la pui, aşezonaţi cu rozmarin şi usturoi tocat şi puneţi-i în cuptor pentru câteva minute ca să se rumenească.

Când serviţi, dacă a mai rămas zeamă în tavă, turnaţi-o până la ultima picătură peste mâncarea din farfurii, presăraţi deasupra gremolata, care la contactul cu sosul fierbinte va răspândi un parfum fantastic. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite