Cum a fost transformată o zonă virgină din munţii Pădurea Craiului într-un sat de vacanţă clandestin pentru protipendadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii unui composesorat din Bihor au „fragmentat” o vale virgină din Munţii Pădurea Craiului, inclusiv păşuni pentru care încasează şi subvenţii APIA, parcelele fiind date rudelor şi „pilelor” care, fără nicio autorizaţie, au ridicat cabane, au captat apa și chiar au deviat cursul unui pârâu

Iubită de amatorii de drumeţii, Valea Boiului este o adunătură kitchioasă de construcţii ilegale.
Iubită de amatorii de drumeţii, Valea Boiului este o adunătură kitchioasă de construcţii ilegale.

În trecut, Valea Boiului, ascunsă în satul Lorău, din comuna bihoreană Bratca, era una dintre cele mai pitoreşti şi virgine zone din Munţii Pădurea Craiului, vestită pentru faimoasa cascadă din mijlocul văii.

Acum e o îngrămădeală de rulote, cabane turistice şi căsuţe de vacanţă, pe care le-au construit chiriaşii unui composesorat, pe păşune ori prin pădure, după cum le-a venit şi fără nicio o autorizaţie pe care, oricum, n-aveau cum să o primească: potrivit legii, construcţiile pe păşuni şi în pădure sunt strict interzise.

Ca-n codru

Oamenii au „muşcat” din pădure, au nivelat, terasat, şi-au făcut podeţe, şi-au ridicat pensiuni, cabane de închiriat, şi-au făcut aducţiuni de apă, au mutat din loc pârâul din vale, au pus și stăvilare ca să-și facă păstrăvării. Cei care n-au prins loc pe malul pârâului şi-au amenajat un drum clandestin pe munte şi au ridicat construcţii pe coline, iar alții au făcut chiar și un glamping, cu iurte pentru turişti.

Terenurile – păşuni şi pădure – sunt ale Asociaţiei de pădurit şi păşunat Runc Boiu Lorău, iar tot ce s-a construit este pe lângă lege, care interzice categoric ridicarea unor construcţii pe păşuni, cu câteva excepţii, cum ar fi adăposturile silvo-pastorale, pentru îngrijirea animalelor pe timpul păşunatului.

Iubită de amatorii de drumeţii, Valea Boiului este o adunătură kitchioasă de construcţii ilegale.
Iubită de amatorii de drumeţii, Valea Boiului este o adunătură kitchioasă de construcţii ilegale.

Nu oricine a ajuns, însă, aici. Şefii Asociaţiei şi-au „cadorisit” neamurile şi amicii, care au primit terenurile pe sume ridicole, de numai 6 euro/mp/49 ani. O vânzare mascată, a explicat, pentru „Adevărul”, un notar, căci reglementările legale nu permit înstrăinarea terenurilor urbariale. Grozăvia a ieşit la suprafaţă din pricina scandalului iscat între foștii și actualii șefi ai Asociaţiei de pădurit şi păşunat Runc Boiu Lorău, care se acuză unii pe alţii că au devalizat composesoratul şi s-au reclamat reciproc pe la toate instituţiile statului, dar şi la „ziar

În control

Delaţiunile s-au lăsat cu controale, sesizări ajunse la Direcţia Agricolă Bihor, Garda Forestieră, APIA şi Garda de Mediu, amenzi și chiar dosare penale pentru încălcarea reglementărilor de mediu şi privind apele, pe numele celor care guvernează funcţionarea asociaţiilor urbariale, dar şi administrarea păşunilor şi pădurilor.

Acele parcele sunt folosite în scop turistic, în condiţiile în care au destinaţia de păşune.  Asociaţia a fost amendată şi s-a dispus anularea tuturor contractelor şi să aducă terenurile la stadiul iniţial. Dacă nu o vor face, îi vom acţiona în instanţă”, spune şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Iubită de amatorii de drumeţii, Valea Boiului este o adunătură kitchioasă de construcţii ilegale.
Iubită de amatorii de drumeţii, Valea Boiului este o adunătură kitchioasă de construcţii ilegale.

Motivul, explică tot el, este că reglementările în cazul păşunilor sunt extrem de stricte, permițând schimbarea categoriei de folosință a acestora doar în cazuri excepţionale, pentru lucrări de utilitate publică, amenajarea de ferme şi adăposturi pentru animale.

În anchetă

În zonă au ajuns şi inspectorii APIA, care au constatat că sătucul de vacanţă clandestin ocupă circa 14 ari din suprafaţa totală pentru care asociaţia încasează subvenţii, dar şi comisarii Gărzii Forestiere şi cei de Mediu, care au inventariat construcţiile şi amenajările clandestine. În total, comisarii de Mediu au emis 18 citaţii proprietarilor construcţiilor neautorizate şi preşedintelui Asociaţiei Urbariale,  iar aceştia se vor alege fie cu amenzi ce pornesc de la 7.500 lei, fie cu sesizări penale.

„Investigaţia de mediu nu s-a încheiat, dar din constatările de până acum se lasă cu dosare penale”, spune comisarul-șef Sever Şerbănescu.

Cert e că, după constatarea neregulilor, primarul comunei Bratca, Ionuţ Sturz, a dispus sistarea tuturor lucrărilor pe Valea Boiului. De ce n-a făcut-o însă până acum, nu mai spune.

„Am cerut conducerii asociaţiei să lămurească problemele cu chiriaşii, pentru ca aceştia să intre în legalitate”, a spus primarul, refuzând să facă alte comentarii.

Cât despre reprezentanţii Asociaţiei de pădurit şi păşunat Runc Boiu Lorău, şeful de acum al composesoratului, Ioan Sturz - coincidență de nume cu primarul comunei – pretinde că neregulile vizând construcţiile sunt „problemele chiriaşilor” iar închirierile au fost necesare pentru a putea asigura activitatea asociaţiei.

Eu stau cu fruntea sus, în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor”, spune Ioan Sturz.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite