Cresc chiriile pentru partidele politice, asociaţiile sau cabinetele medicale care utilizează spaţiile Primăriei Oradea

0
0

Consilierii locali din Oradea votează majorarea chiriei în spaţiile deţinute de Primăria Oradea, tarife care sunt mult sub nivelul pieţei.

Propunerile vizează ca partidele politice, asociaţiile sau cabinetele medicale să plătească o chirie de 5 lei pe metru pătrat pe lună, faţă de 2-4 lei/mp. În comparaţie, chiriile de pe piaţă sunt de aproximativ 15 lei/mp.

O chirie lunară de 5 lei/mp vor plăti, din anul 2016, entităţile nonprofit: asociaţii, fundaţii, organizaţii sindicale, patronate, partide politice, asociaţii de proprietari şi cabinetele medicale. Tariful mediu practicat în prezent este de 2,13 lei/mp, nivelul minim fiind de 0,37 lei/mp în cazul cabinetelor medicale, respectiv 0,55 lei/mp în cazul altor entităţi.

Pentru închirierea spaţiilor destinate artiştilor plastici tariful unic va fi de 3 lei/mp/lună raportat la suprafaţa utilă totală a fiecărei unităţi individuale. În prezent, chiria este de 1 leu/mp pe lună, nivelul minim fiind de 0,65 lei/mp, iar cel maxim fiind de 1,21 lei/mp.

Potrivit primarului Ilie Bolojan majorarea tarifelor este necesară în condiţiile în care o bună parte din spaţiile pe care le are oraşul – circa 276 în peste o sută de clădiri – sunt într-o stare necorespunzătoare, în clădiri cu faţade neîngrijite, pentru reabilitarea cărora sunt necesare anumite fonduri mai mari.

„Chiriile pe care le plătesc aceşti chiriaşi sunt cu mult sub nivelul pieţei, iar majorarea se va face în trepte. Trebuie să ajungem şi în Oradea la chirii rezonabile. Veniturile obţinute se vor întoarce către chiriaşi sub forma unor spaţii mai bine întreţinute în clădiri reabilitate. Este moral ca noi, statul, să-i supraimpozităm pe cetăţeni dacă noi nu le punem la punct? Nu. Şi atunci una din priorităţile noastre în anii următori este ca toate aceste clădiri ale oraşului, închiriate, moştenite de peste 25 de ani, să fie cât mai repede reabilitate”, a declarat Ilie Bolojan.

Resursele ce se alocă reabilitării clădirilor provin fie din proiecte europene, fie din bugetul local, dar trebuie să fie asigurate şi din chiriile pe care le generează aceste clădiri, care nu au fost actualizate de foarte mulţi ani, a mai spus primarul Bolojan.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite