Cine este consiliera personală despre care DNA susţine că a fost angajată fictiv de fostul ministru PSD Florian Bodog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bihoreanca despre care procurorii DNA susţin că a fost angajată fictiv de fostul ministru al Sănătăţii este Olivia Andreea Baciu şi a lucrat ca asistent universitar la Facultatea de Medicină din Oradea, unde a predat Informatică medicală şi biostatistică.

În vârstă de 35 ani, OIivia Andreea Baciu este absolventă a două facultăţi (de Matematică-Informatică şi de Afaceri Internaţionale), cu două masterate, în informatică, la Oradea, şi unul în statistică, la University of Texas, din El Paso, America, unde, potrivit CV-ului său, ar fi predat ca asistent universitar.

În 2016, Baciu a obţinut titlul de doctor în Cibernetică şi Statistică la Universitatea Babeş-Bolyai, cu o teză intitulată „Investigaţii statistice privind comportamentul preţurilor activelor financiare - cazul pieţei de capital” şi tot acolo, scrie în CV-ul său, a fost asistent universitar, predând „Statistică descriptivă” şi „Metode cantitative”.

În 2016, când Florian Bodog era decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, Baciu a devenit cadru didactic asociat al facultăţii, iar în septembrie 2017, a câştigat un post de şef de lucrări, pentru disciplina „Informatică medicală şi biostatistică”.

Conform declaraţiei de avere, Olivia Andreea Baciu are o casă şi un apartament, o maşină Mercedes, bijuterii în valoare 16.000 de euro, iar în conturile bancare are peste 195.000 de lei, 120.000 de euro şi 20.000 de dolari. 

„Discutam“

Potrivit unei declaraţii de presă dată, joi, în legătură cu acuzaţiile DNA că ar fi angajat-o fictiv pe orădeancă, Florian Bodog a susţinut că tânăra "era pe biostatistică, angajată pe jumătate de normă", şi că a lucrat cu ea telefonic şi pe WhatsApp. "Discutam cu ea prezentările pe care le făceam eu, discutam, voiam să fac o platformă… dar asta am şi făcut ordin de ministru, după care a căzut… era cu jumătate de normă, deci nu cu normă întreagă. Aşa a fost şi condiţia, că eu am vrut să o iau cu normă întreagă şi… aşa a fost şi condiţia că nu poate să vină…”, a spus senatorul, pentru digi24.ro

Împotriva fostului ninistru al Sănătăţii se fac cercetări pentru "fapte asimilate infracţiunilor de corupţie", fiind acuzat că, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară", se arată în informare. 

Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.

Abuz

Cum Bodog este în prezent senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, ambele în formă continuată, este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului, motiv pentru care procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PICCJ documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide", se precizează în informare.

În cursul anului 2017, presa centrală a scris despre felul în care ministrul Florian Bodog şi-a angajat consiliere care nu se prezentau la serviciu, titrând că la Ministerul Sănătăţii se proceda „ca la Protecţia Copilului Teleorman”, unde şi liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea, îşi angajase fictiv două secretare.

Bodog avea trei consiliere care nu prestau, de fapt, nimic în schimbul salariilor generoase: Baciu Olivia Andreea (angajată din 08.02.2017 cu jumătate de normă), Ciobanu Ana Maria (angajată din 17.01.2017 cu jumătate de normă) şi Bejan Dochiana Sabina (angajată din 15.03.2017 cu normă întreagă). Prima, scria sursa citată, nu ar fi dat vreodată pe la serviciu, a doua de patru luni nu ar mai fi mai fi găsit cabinetul ministrului, la fel ca a treia. Cu toate acestea, toate trei ar figura ca prezente zi de zi la muncă la cabinetul ministerial. în Foaia colectivă de prezenţă, care ar fi asumată ca atare chiar de ministrul Florian Bodog,.

De asemenea, în vara anul 2017, Bodog şi-a mai angajat drept consilieră personală o „vedetă” din Oradea, pe Iolanda Anamaria Babău, finca consilierei judeţene PSD Bihor, Stela Babău, protejată a preşdintelui filialei, Ioan Mang.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite