Cele mai scumpe oraşe din România. Oradea este un oraş scump, dar atractiv pentru investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea de sus
Oradea de sus

Oraşul Oradea se situează printre primele zece oraşe cele mai scumpe din România. Potrivit specialiştilor, de la mijlocul lui 2014, piaţa imobiliară a început să se dezgheţe, astfel că a început să crească preţul apartamentelor, dar şi al chiriilor. O veste bună vine din sfera terenurilor, a căror preţuri au mai  scăzut, în timp ce chiriile birourilor au rămas la nivelul primuli  semestru al anului trecut.

Preţul de vânzare a apartamentelor vechi din Oradea se situează la o medie de 836€/mp, în creştere cu 1,5% faţă de semestrul I şi cu 1,7% mai mult decât în semestrul II din 2013 şi cu aproximativ 22% mai mici comparativ cu perioada de început a crizei, relevă datele companiei de consultanţă şi evaluare Darian.

Comparativ, la nivel naţional, în al doilea semestru din 2014, preţul mediu de tranzacţionare a apartamentelor vechi a fost de 678 €/mp. Cele mai scumpe apartamente rămân cele din Bucureşti, unde preţul mediu a fost de 965 €/mp, urmate de Cluj Napoca şi Timişoara cu 932 €/mp şi, respectiv, 860 €/mp.

În zona centrală, apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 27.000 şi 46.000 €, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Velenţa, acestea au avut preţuri cuprinse între 22.000 şi 32.000 €. În zona Ioşia, apartamentele cu două camere se tranzacţionează la o medie de 833 €/mp, iar în zona Rogerius preţul mediu este de 871 €/mp. Cât priveşte apartamentele noi, preţurile acestora au crescut cu 1% până la aproximativ 832 €/mp.

În ceea ce priveşte terenurile din Oradea, preţurile s-au redus cu 2% faţă de semestrul I din 2014 şi cu 8% faţă de semestrul II din 2013.

Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Oradea, mai relevă faptul că, la momentul actual, chiriile spaţiilor de birouri s-au menţinut la acelaşi nivel ca în primul semestru, respectiv între 6 şi 9 €/mp.

În ultimii ani, Oradea s-a dezvoltat datorită banilor europeni, proveniţi din fonduri structurale şi investiţii private. Astfel, oraşul de pe Crişul Repede a ajuns între primele cinci oraşe aflate în topul celor mai bune oraşe pentru afaceri din ţară.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite