Aprozarul-tonomat, afacerea inedită a unui fermier. „Cămara slovacului” de la șosea e deschisă non-stop FOTO

0
Publicat:

Un fermier din Bihor a găsit o soluţie inedită pentru a-şi vinde produsele fără să piardă timpul în pieţe. El şi-a ridicat o căsuţă de lemn în care a instalat un automat compartimentat, din care clienţii se pot servi cu cartofi, legume și fructe.

Magazinul fermierului din Şinteu e deschis non-stop. Foto: Facebook
Magazinul fermierului din Şinteu e deschis non-stop. Foto: Facebook

Ideea, după cum spune Jaroslav Zetocha, un fermier de origine slovacă din comuna bihoreană Şinteu, i-a venit în timpul unei vacanţe pe care a petrecut-o cu familia în Austria.

„Era noapte şi am găsit un mic magazin deschis non-stop, o căsuţă din lemn, plină cu sertare, cu produse de casă. Ne-a plăcut foarte mult”, povesteşte Zetocha.

Ca producător de cartofi, bihoreanul pierdea timp mult prin pieţe, mai ales că, faţă de anii trecuţi, când lumea își cumpăra toamna cartofi pentru întreg sezonul de iarnă, acum oamenii şi-au schimbat obiceiul, cumpărând doar pentru o săptămână - două.

Ca mic producător, nu poţi semna contracte cu magazinele, fiindcă nu poți oferi cantităţi mari de produse. Trebui să te ocupi şi de vânzare, şi de munca de pe câmp. Cu acest automat, e mult mai uşor şi pentru producător, şi pentru clienţi”, explică el.

Micul aprozar e în centrul comunei, chiar lângă şosea. Foto: Facebook
Micul aprozar e în centrul comunei, chiar lângă şosea. Foto: Facebook

Bihoreanul şi-a ridicat o căsuţă de lemn lângă fermă, iar în interior şi-a instalat un aparat. Întreaga investiţie l-a costat în jur de 15.000 euro şi, spune el, a meritat, căci cumpărătorii sunt mulţumiţi.

Automatul, care seamănă cu un easybox, este compartimentat, fiecare cutie având o uşă de sticlă, pentru a i se vedea conţinutul. Sistemul este simplu. Tastezi numărul compartimentului din care doreşti să cumperi produsele, alegi varianta de plată - cash sau card bancar - iar după achitarea sumei, uşa compartimentului ales se deschide și-ți poţi lua marfa.

Cele mai bune vânzări sunt seara şi la sfârşit de săptămână, spune proprietarul. Foto: Facebook
Cele mai bune vânzări sunt seara şi la sfârşit de săptămână, spune proprietarul. Foto: Facebook

Magazinul lui Zetocha, pe care l-a denumit, simplu, „Cămara slovacului”, este deschis 24 de ore din 24 şi oferă mereu marfă proaspătă. Iar clienţii vin nu doar din zonă, ci chiar şi din Oradea, ştiind că fermierii slovaci din Şinteu au produse ecologice.

Eu trec prin Şinteu des şi mă opresc să-mi fac piaţa de la magazin, ştiu că sunt proaspete, că e aprovizionat în fiecare zi”, a explicat unul dintre clienţi.

La vară, în automate vor fi fructe şi legume de sezon. Foto: Facebook
La vară, în automate vor fi fructe şi legume de sezon. Foto: Facebook

Vânzările micului magazin sunt aproximate de către proprietar la circa 9.000 lei, lunar, fiind mai mari seara şi la sfârşit de săptămână, iar după calculele sale, investiţia i se va amortiza într-un an. Asta mai ales că aprozarul inedit a stârnit şi interesul consătenilor, având deja un partener, un fermier care cultivă alune, zmeură şi afine şi care în această perioadă îl aprovizionează deja cu alune în ciocolată sau caramel.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite