A urcat România pe cea mai înaltă treaptă. Un elev româno-canadian a cucerit medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tamio a castigat medalia de aur
Tamio a castigat medalia de aur

Un elev din oraşul bihorean Beiuş a cucerit medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale. Tamio Vesa Nakajima este proaspăt absolvent de liceu, el fiind deja admis la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Tamio a făcut parte din lotul naţional al României de informatică, lot care a mai câştigat două medalii de aur - prin Andrei Popa şi Costi-Andrei Oncescu şi una de argint. Competiţia a avut loc în perioada 10-15 iulie, la Ljubljana, în Slovenia, "Tamio a optat şi este deja student al Universităţii Oxford, după ce a primit mai multe oferte şi a fost chiar acceptat la cea mai faimoasă universitate din lume în domeniul tehnic, Massachussets Institute of Technology din Boston, Statele Unite. Am discutat cu el şi cu mama lui, înainte de a pleca în Slovenia şi mi-a spus că a ales Oxford,” a declarat, profesorul Lucian Ropa, directorul Liceului Vocaţional Pedagogic “Nicolae Bolcaş” din Beiuş.

Ca elev al Liceului beiuşean, o instituţie de prestigiu care a dat ţării 12 academicieni, Tamio a fost un elev de nota zece, el terminând cu media generală zece în cei patru ani de liceu, iar Bacalaureatul din acest an l-a luat cu zece la matematică şi informatică, doar la limba şi literatura română, a obţinut 9,35.

“Ne mândrim la maxim cu el, pentru că un asemenea copil Beiuşul nu a mai avut de zeci de ani. O dată la câteva decenii apare un astfel de talent. Este deosebit de talentat la matematică, dar mai ales la informatică, unde a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale, începând din clasa a XI-a. În urmă cu câteva zile, a câştigat medalia de aur la olimpiada din Slovenia,” a declarat directorul Lucian Ropa.
În curând, tânărul absolvent va participa la Olimpiada Internaţională de Informatică, ce va avea loc la Teheran, în Iran, în perioada 28 iulie-4 august.

Copilul-minune al Beiuşului este de origine româno-canadiană, având mama beiuşeancă, iar tatăl, canadian. Părinţii lui s-au cunoscut în perioada studenţiei la Timişoara, mama lui fiind absolventă de Ştiinţe economice, iar tatăl, informatician, electronist, lucrează ca dirijor.

“Beiuşul se mândreşte cu un olimpic internaţional la informatică, cu un elev cu origini beiuşene, care provine dintr-o familie de intelectuali. Este un copil desăvârşit, cum Beiuşul nu a mai avut de mulţi ani,” a mai spus profesorul Ropa.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite