VIDEO UPDATE Teroristul din Iaşi a adunat obuze din munţii Sucevei. Oliver Stan s-a filmat în pustietate într-un autoportret video de 75 de minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatorul Oliver Stan a fost diagnosticat în 2006 cu schizofrenie paranoidă
Atentatorul Oliver Stan a fost diagnosticat în 2006 cu schizofrenie paranoidă

Oliver Stan, atentatorul cu bombă de la Universitatea „Gheorghe Asachi“, a transportat cu autobuzul obuze  cu potenţial exploziv din capătul Sucevei şi până la Iaşi, peste 230 de kilometri. Bărbatul ameninţă că a mai plasat şi alte bombe, care sunt căutate de pirotehnişti.

UPDATE: Oliver Stan a fost internat în cursul serii de ieri, 9 iulie, la Spitalul de Psihiatrie Socola. El le-a povestit medicilor că a găsit obuzul într-o pădure din Suceava. „A spus că a găsit bomba în vârf de munte, el socotind asta ca un semn divin. Mai întâi a vrut să dea bomba în sat, dar a renunţat şi a decis să o aducă la Iaşi. Pacientul a declarat că în amfiteatrul de la Facultatea de Electronică ar fi activat fără să vrea declanşatorul”, au precizat surse din cadrul Spitalului Socola pentru oradeiasi.ro.

Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă în Universitatea „Gheorghe Asachi“ din Iaşi în urmă cu două zile, le-a declarat anchetatorilor că a mai plasat două dispozitive explozive în pădurile din Ciric, o zonă de agrement situată la marginea Iaşiului.

Poliţişti, împreună cu pirotehnişti de la SRI au plecat în grabă să scotocească pădurile, însă procurorii DIICOT au declarat public că şansele să fie găsite şi alte bombe sunt minime, însă că sunt obligaţi să facă cercetări.

Până ieri după-amiază, anchetatorii au fost extrem de zgârciţi în informaţii legate de provenienţa materialelor din care Oliver Stan îşi confecţiona bombele. În apartamentul bărbatului din Iaşi s-au găsit o serie de materiale de uz pirotehnic.

Trecutul recent al atentatorului de la Universitatea Tehnică Iaşi oferă, însă, indicii clare despre acest aspect. Bărbatul de 38 de ani, diagnosticat în 2006 cu schizofrenie paranoidă, a trăit în ultimii şase ani ca un pustnic, în munţii din zona Cârlibabei, localitate situată în judeţul Suceava, în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Stan şi-a construit iniţial o chilie într-o stâncă din vârful unui deal din comună, care servise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial drept cazemată.

Construcţia este situată departe de orice aşezare umană. Localnicii spun că, din centrul comunei Cârlibaba şi până în locul respectiv, trebuie parcurşi 10 kilometri cu maşina şi alţi 3-4 la pas, prin pădure. Ulterior, un localnic l-a luat în chirie, vreme de doi ani, într-o casă aflată tot într-o zonă retrasă.

„Veneau părinţii lui să plătească. Nu-i luam mult, 100 de lei pe lună, plus curentul electric să-l plătească. Cu el nu vorbeam de bani. N-a avut probleme cu nimeni pe aici. Cobora în sat, îşi cumpăra alimente“, spune Traian Lazăr, proprietarul casei.

În primăvara anului trecut, Lazăr a vândut casa, iar Oliver Stan a refuzat să stea în chirie la noul proprietar, pădurarul Viorel Utupilă.

În schimb, Stan şi-a construit o colibă în vârful unui deal numit Ţepu, unde şi-a cumpărat o bucăţică de teren.

„A cărat bietul cu spatele mai mult, zilnic câte o scândură, câte două, se mai folosea şi de calul pe care şi l-a cumpărat de la cineva din sat. Iarna trecută a fost grea şi au venit părinţii lui în sat, să-l coboare cu Poliţia, să nu îngheţe acolo.N-avea nici curent, nici apă, nici căldură“, mai povesteşte Traian Lazăr.

BOMBE CĂRATE CU AUTOBUZUL

Localnicii din Cârlibaba spun că, în munţii din zonă, a găsi o bombă neexplodată este un fapt banal.

„E plin de obuze pe-acolo pe unde-şi făcuse coliba. Chiar pe acolo a fost linia frontului în cel de-Al Doilea Război Mondial. Au fost lupte crâncene aici, front puternic între ruşi şi nemţi. Sunt şi două cimitire ale eroilor la noi. La orice oră găseşti proiectile neexplodate pe acolo“, adaugă Traian Lazăr.

Acesta spune chiar că, cu câteva zile înainte de atentatul de la Iaşi, l-a văzut pe Oliver Stan în staţia de autobuz din comună, cu o geantă voluminoasă în spate.

Nu se gândea ce ar putea conţine. S-au salutat şi pustnicul i-a spus că pleacă la Iaşi. Ipoteza de coşmar plauzibilă este că Oliver Stan a transportat cu autobuzul obuze  de artilerie grea cu potenţial exploziv tocmai din capătul Sucevei şi până la Iaşi, cale de peste 230 de kilometri.

„Într-adevăr, au existat oameni care au dus proiectile neexplodate chiar şi la fier vechi. Harta pe care o folosim noi pentru asanări e plină de puncte fierbinţi în judeţul Suceava. A fost linia frontului pe aici, deci e plin încă de rămăşiţe. Ceea ce vă pot confirma este că s-au făcut asanări şi în zona Cârlibaba. Însă, nu avem ce face, ar trebui o armată de oameni care să răscolească munţii“, a spus Alin Găleată, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

SCRISOARE CĂTRE TRAIAN BĂSESCU

În pustnicie, Oliver Stan picta, scria cărţi şi poezii sau scrisori. Una dintre ele este adresată chiar preşedintelui Băsescu. 

„Mă numesc Stan Oliver, am 40 de ani şi arăt ca Iisus. Am absolvit facultate, masterat, primul pe lista de admitere, am construit sisteme cu microprocesoare, am luat premii pe ţară, dar acum am ajuns boschetar. (...) Cumpărasem un pământ şi îmi construisem o casă pe munte, dar, fiind acuzat de boală psihică, mi s-a furat pământul, fiindcă nu prea ştiu să mă apăr. (...) Ce-s eu acuma decât un nenorocit ieşit din pădure, rătăcit prin oraş, fără locuinţă. M-am adăpostit într-o sală de net peste noapte şi ating doar o dată într-un an tastatura unui calculator legat la net... Eu sunt mai degrabă un animal de pădure decât om... Ar fi culmea să răspundă cineva! Ar fi un miracol... Eu cred în miracole, dar aşa ceva ar fi chiar culmea, să văd odată aşa un elicopter aterizând lângă căsuţa mea şi coborând Băsescu, fiindcă chiar a primit mailul ăsta...“, scrie, printre altele, Oliver Stan.

Nemulţumirile lui Oliver Stan erau legate şi de pădurarul din comună. Atentatorul de la Iaşi a realizat un film de 75 de minute, pe care anchetatorii l-au găsit în timpul percheziţiei domiciliare.

Teroristul din Iaşi a filmat un documentar despre el însuşi

Pe fondul imaginilor filmate în munţii Sucevei şi ilustrate cu fond sonor din muzică clasică, Oliver Stan a postat o subtitrare în care îşi exprimă furia faţă de tăierile de pădure: „Păduraru’ o tăiet brazii, iar eu am făcut o criză psihică ecologică. Dacă aş fi avut o armă în mână, v-aş fi şuierat un glonte pe lângă ureche. Doar aşa un ţăran poate înţelege opera. Oare n-o fi datoria mea ca Profet să arunc prima piatră în Green War?“.

UN MARTOR AL INCIDENTULUI

„Vreau să vorbesc cu lumea“, acestea au fost singurele cuvinte rostite de Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă în Universitatea „Gheorghe Asachi“ din Iaşi în urmă cu două zile, după care a fost imobilizat de studenţi.

Amalia Spataru, una dintre studentele aflate în sală, îşi aminteşte că bărbatul ţinea în mână un declanşator cu afişaj electronic.

În afară de acesta, în geanta pe care o căra în spate mai avea un obuz de artilerie grea de jumătate de metru, un rotor electric acţionat de declanşator. Rotorul s-a încălzit şi a dus la explozia celor câteva grame de praf de puşcă.

Mini-explozia prafului de puşcă, singura care a avut loc, a antrenat un cui care ar fi trebuit să lovească capsa obuzului. Cuiul a izbit, din fericire, la câţiva milimetri lângă capsă. În plus, rucsacul mai conţinea şi recipiente de plastic umplute cu 12 litri de benzină.

„Cred că a vrut să transmită un mesaj lumii. Voia ca lumea să-l asculte. Şi a venit tocmai în amfiteatrul acesta pentru că-l cunoştea, ca fost absolvent al Facultăţii de Electronică, era cel mai mare din clădire. Voia să explodeze bomba şi ştia că sub amfiteatru este altul, la fel de mare, iar pagubele ar fi fost colosale. Mi-a fost frică pentru viaţa mea, sunt foarte recunoscătoare că trăiesc“, a spus Amalia Spataru, una dintre studentele care au fost martore la incindentul de la Iaşi.  Vă mai recomandăm să citiţi: Scrisoarea teroristului de la „Cuza“ către preşedintele Băsescu: „Sunt bolnav psihic, vorbesc cu Dumnezeu, dar sunt un om de o inteligenţă extraordinară“ Pirotehniştii au căutat într-o zonă de agrement populată alte două bombe plasate de atentatorul de la „Cuza“ Autorul atentatului cu bombă de la Iaşi: Am făcut-o ca să vină televiziunile  
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite