Vezi aici imagini din cel mai nou film în regia lui Radu Gabrea şi câştigă o invitaţie la premieră (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinefilii se pot bucura în această primăvară de un nou film românesc de succes internaţional, un lungmetraj semnat de regizorul Radu Gabrea, Mănuşi roşii.

Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelaşi nume al scriitorului Eginald Schlattner, şi prezintă ancheta la care a fost supus tânărul student sas Felix Goldschmidt, victimă a campaniei masive de arestări dezlănţuită de „Securitatea română" în anii ce au urmat revoluţiei din 1956, din Ungaria.

„Mănuşi roşii este un film despre tortura psihică. S-au făcut câteva filme despre suferinţele oamenilor în închisoare, s-a  scris în orice caz mult. "Închisorile mele", cartea lui Ioanid, este numai una din cărţile de referinţă. S-au folosit toate formele de tortură pentru a sfărâma şi ultima tentativă de rezistenţă a individului prins în cleştele uriaşei maşini represive a închisorilor comuniste. Filmul însă, în afară de «documentarele» televiziunii, despre «memorialul durerii», nu a coborât până acum niciodată în adâncurile relaţiei dintre anchetat şi anchetator, cu toate surprinzătoarele ei meandre. Niciodată, după ştiinţa mea, n-a existat o cronică aproape exactă, minuţioasă, detailată până la penibil, a modului în care, pe modelul unei exorcizări, pe modelul psihologic al inchiziţiei catolice, de tristă amintire, regimul comunist şi aparatul lui represiv au reuşit să construiască mii de cazuri «penale», care i-au ajutat să realizeze în mod «legal», distrugerea unei părţi a societăţii româneşti , aici, a unor membri ai comunităţii săseşti“,a declarat regizorul Radu Gabrea.

Filmările s-au desfăşurat la Bucureşti şi Sibiu în  primăvara anului 2009 pe parcursul a 36 de zile. Bugetul alocat producţiei s-a situat în jurul sumei de 750.000 de euro. Rolul principal este jucat de Alexandru Mihăescu, în distribuţia peliculei regăsindu-se şi Andi Vasluianu, Udo Schenk, Marcel Iureş, Mircea Rusu, Dan Aştilean, Ion Grosu, Victoria Cociaş  şi Ioana Iacob.

Pe plan internaţional, filmul a fost prezentat la  Sao Paolo International Film Festival - Sao Paolo, Brazilia, The Northern Film Festival - Leeuwarden, Olanda şi Saturno Interantional Film Festival - Italia - unde Alexandru Mihăescu a fost recompensat cu premiul pentru Cel mai bun actor.

La Iaşi, dilmul „Mănuşi roşii" va putea fi văzut în perioada 20 - 26 mai la Cinema „Victoria". Spectacolul de gală este programat pe data de 20 mai, ora 19.00, proiecţie la care va participa  regizorului Radu Gabrea.

Ieşenii care doresc să primească o invitaţie pentru două persoane la premiera peliculei, pot suna la Librăria Adevărul, la numărul de telefon 0232.299.992.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite