UPDATE Au apărut primele cuburi de granit din pietonalul Ştefan cel Mare. Probele îi zăpăcesc chiar şi pe muncitori FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele rânduri din piatra cubică de pe Ştefan cel Mare
Primele rânduri din piatra cubică de pe Ştefan cel Mare

Şefii din Primăriei au început probele de montare a bucăţilor din granit şi iau în calcul, pe anumite porţiuni, atât circulaţia pietonilor, cât şi cea rutieră. Pe esplanadă la Hala Centrală va fi amenajat şi spaţiu verde.

Ora 18.00 Probele au continuat joi toată ziua, primele rânduri de piatră cubică au fost scoase, iar în jurul amiezii muncitorii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare au remontat jumătate de pietonal cu granit cu faţa tăiată în sus, iar jumătate cu faţa cioplită. Porţiunea din cuburi cu faţa tăiată permite accesul bicicletelor şi al părinţilor care vin însoţiţi de copii în cărucioare, dar atunci când plouă sau este îngheţ se alunecă foarte uşor pe această suprafaţă. Piatra cubică montată cu faţa cioplită în sus este mult mai incomodă pentru cei care circulă cu bicicleta sau vor să treacă cu căruţul prin zonă. 

Şantier pe esplanada Halei Centrale până în primăvara anului viitor FOTO

Ora 8.00 „Pe Bulevardul Ştefan cel Mare de la intersecţia cu strada Palat până la cea cu I.C. Brătianu piatra cubică va fi montată cu faţa tăiată în sus pentru a asigura o circulaţie elegantă pietonilor, dar şi celor cu biciclete ori căruţuri. Pe tronsonul de la I.C. Brătianu spre Piaţa Unirii, acolo unde luăm în calcul menţinerea traficului rutier cel puţin până când vom avea toate şantierele închise, vom monta granitul cu faţa cioplită în sus, ceea ce va impiedica alunecării în timpul iernii“, a spus viceprimarul Mihai Chirica.

Probe la montarea pieteri cubice de pe Ştefan cel Mare

Lucrările la primul tronson ar trebui să se încheie în prima parte a lunii septembrie, iar până în octombrie, la Sărbătorile Iaşiului, se va amenaja pietonalul până la strada care coboară între Episcopia Romano-Catolică şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Despre cât costă lucrările afli AICI

Centrul Iaşiului, interzis maşinilor. Piaţetă pietonală din granit în locul celui mai circulat bulevard VIDEO

Pe de altă parte, în această săptămâna va fi terminată decaparea esplanadei de la Hala Centrală, iar de săptămâna viitoare vor începe lucrările la hidroizolaţia de deasupra pieţei. Lucrările nu vor fi terminate până de Sărbătorile Iaşiului.

Imagini prezentate de Primărie despre cum urmează să arate pietonalul

Viceprimarul a anunţat miercuri că pe esplanadă vor fi montate tot pavele, dar vor fi amenajate şi jardiniere în care vor fi plantaţi arbori. Totodată, va fi construit un zid de circa un metru din pietre găsite în timpul săpăturilor la pasajul subteran de la Hala Centrală pe care va fi montată o placă prin care va fi specificat că în pasaj există vestigii conservate.

"Vom supune votului într-o şedinţă de Consiliu Local ca Piaţa Hala Centrală să fie redenumită în Piaţa Sfintei Vineri“, a spus Chirica. De ce se va schimba denumirea citeşti AICI

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite