Unul dintre cei mai sadici vieţaşi din Iaşi a murit după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul, care avea mai multe probleme de sănătate, a făcut infarct. Dumitru Zamfirache (42 de ani) mai avea şase ani până la o posibilă liberare condiţionată.

Dumitru Zamfirache, condamnat pe viaţă pentru că a ucis doi bătrâni şi le-a scos ochii, a murit la începutul lunii iulie. Bărbatul care de-a lungul timpului a avut mai multe probleme de sănătate a făcut infarct. „A fost dus la spital, dar a decedat“, a precizat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi.

Zamfirache era închis din 1997, iar în 1998 a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Peste şase ani, situaţia bărbatului trebuia analizată de Comisia de liberări condiţionate din închisoare. Dacă îndeplinea condiţiile, Dumitru Zamfirache putea ieşi de după gratii. Bărbatul a comis în 1997 una dintre cele mai sadice crime din judeţul Iaşi. Împreună cu fratele său, Ionel, şi concubinele acestora au intrat în casa unor bătrâni din localitatea Boroseşti.

Vezi şi:

Primul vieţaş al României democratice, în libertate

Le-a scos ochii unor consăteni
Potrivit anchetatorilor, Ruxandra şi Vasile Pintilie au fost ucişi cu toporul de Dumitru Zamfirache. În timp ce fratele şi concubinele căutau bani prin casă, bărbatul le-a scos ochii bătrânilor pentru ca ultima imagine să nu le rămână impregnată pe retină, aşa cum auzise că se poate întâmpla.

Cei patru au luat din locuinţa consătenilor lor 70 de lei, un televizor alb-negru, cupoane de stofă şi nişte lenjerie. Câteva luni mai târziu au fost arestaţi, iar în 1998 au fost condamnaţi. Dumitru a primit închisoare pe viaţă, concubina lui, Elena Şcheianu, 25 de ani de închisoare, Ionel Zamfirache a fost condamnat la 28 de ani de închisoare, iar iubita acestuia, Paraschiva Tistu, a primit 22 de ani. „În penitenciar a fost recompensat de mai multe ori, dar şi sancţionat în ultimii ani“, a precizat Vulpe.

Şi-a atacat colegul de celulă
În martie 2011 Dumitru Zamfirache a mai fost condamnat la 9 ani de puşcărie pentru tentativă de omor deosebit de grav. Potrivit procurorilor, în primăvara lui 2010, bărbatul l-a lovit pe colegul lui de detenţie cu pumnii şi a încercat să-i taie gâtul cu un cuţit, provocându-i o rană de 12 centimetri.

Ancheta a stabilit că deţinutul îşi confecţionase arma într-un atelier al penitenciarului şi că s-a supărat pe colegul de cameră pentru că acesta se spăla rar. Pedeapsa dată de Tribunal s-a contopit cu cea dată pentru crimă. În penitenciarul Iaşi îşi execută pedeapsa 11 persoane condamnate pe viaţă. „Prima dintre ele are dreptul să fie analizată în comisia de liberare condiţionată în aprilie 2018“, a menţionat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al închisorii.

Când pot fi eliberaţi vieţaşii
Potrivit legii, vieţaşii, aşa cum sunt cunoscuţi condamnaţii pe viaţă, pot fi propuşi pentru liberare condiţionată după ce au executat 20 de ani din pedeapsă. În cazul în care deţinutul a împlinit 60 de ani pedeapsa este comutată la 25 de ani de închisoare, urmând să execute o parte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite