Una dintre clădirile-simbol ale Iaşului industrial a fost vândută. Care sunt planurile noului proprietar după achiziţia de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Publiconstruct din Gura Humorului, deţinută de omul de afaceri Dumitru Constantinescu, a preluat pavilionul central al fostului Combinat de Utilaj Greu din Iaşi. Valoarea tranzacţiei este de 2,9 milioane de euro. În locul clădirii de nouă etaje de la ieşirea din Iaşi va fi amenajat, cel mai probabil, un spaţiu de birouri.

O tranzacţie de milioane de euro s-a parafat la finalul săptămânii trecute. Unul dintre cele mai importante active de la SC FORTUS SA, societate aflată în insolvenţă de 10 ani, a fost cumpărat de omul de afaceri Dumitru Constantinescu, prin firma Publiconstruct din Gura Humorului, Suceava.

Potrivit lichidatorului judiciar, activul cumpărat de firma din Gura Humorului este compus dintr-un imobil în suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi alături de o cabină de la poartă, o magazine, o platformă betonată de 10.628 de metri pătraţi şi terenul aferent, în suprafaţă de 18.115 metri pătraţi. Valoarea tranzacţiei închetiate la finalul săptămânii trecute a fost de 2,9 milioane de euro, fără TVA.

„M-am prezentat la licitaţie, am plătit avansul de 10% şi urmează să achit restul aşa cum scrie în caietul de sarcini. În fiecare joi, de jumătate de an era scoasă la licitaţie clădirea asta. Săptămâna trecută m-am înscris şi eu şi am cumpărat-o“, a spus Dumitru Constantinescu.

Banii urmează să fie achitaţi în 45 de zile. Omul de afaceri ieşean susţine că a contractat un credit pentru această achiziţie. „Prima tranşă, de 30% din sumă, se achită în 15 zile, iar restul în 45 de zile. Nu e vânzare în rate“, a declarat  Todor Ignaţie, reprezentantul SMDA Mureş Insolvency, administratorul judiciar al Fortus SA. Administratorul judiciar susţine că au mai existat discuţii şi cu reprezentanţii Lidl, dar fără o ofertă concretă în achiziţia clădirii.

Constantinescu deţine în Iaşi spitalul privat Elytis, dar planurile lui legate de noul imobil nu vizează afaceri în acelaşi domeniu.

„În niciun caz nu vom face o unitate medicală, este exclus. Cel mai probabil va fi o clădire de birouri sau o vom compartimenta şi o vom vinde pe bucăţi, încă nu ştim clar acum. Încă e prematur să mă pronunţ. Urmează să facem o expertiză a acelei clădiri, care este foarte veche, nu ştiu cum a fost conservată. Preţul clădirii este mare, probabil de asta a stat şi atâta timp necumpărată. După expertiză vom avea nevoie şi de alţi bani pentru modernizare“, a explicat omul de afaceri.

Alte zeci de active de la SC Fortus SA mai sunt scoase la licitaţie, potrivit administratorului judiciar din Târgu Mureş. Fostul Combinat de Utilaj Greu se zbate în insolvenţă de un deceniu. În 2015, societatea avea în medie 500 de salariaţi şi a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 2 milioane de lei şi pierderi de 10 ori mai mari, depăşind 20 de milioane de lei. Totodată, datoriilor totale ajungeau la finele anului 2015 la peste 428 milioane de lei, în timp ce activele imobilizate erau de 448 milioane de lei. Practic, cele 2,9 milioane de euro vor fi preluate de un mare creditor, fără a reduce cu mult nivelul datoriilor.

Citeşte şi:

Jonglerii de un milion de euro în curtea grupului care vrea să preia combinatul Oltchim. Cine se află în spatele afacerii

Cifre alarmante în capitala Moldovei: câte persoane nu au un loc de muncă şi trăiesc din ajutoare de la stat

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite