Deșeurile de medicamente, o problemă stringentă. Ce soluţii au autoritățile pentru colectarea corectă a acestora

0
Publicat:

Din cauză că, în ultimii ani, cantitatea de produse medicamentoase neutilizate şi expirate a crescut considerabil, Primăria Municipiului Iaşi a început să caute soluţii pentru ca acestea să fie colectate corespunzător, întrucât ele reprezintă un risc.

Punct colectare deşeuri medicamentoase SURSĂ Primăria Municipiului Iaşi
Punct colectare deşeuri medicamentoase SURSĂ Primăria Municipiului Iaşi

Astfel, municipalitatea încearcă să încheie un acord de parteneriat cu filiala din Iaşi a Colegiului Farmaciştilor pentru a organiza o campanie prin care se vor colecta şi se vor distruge deşeurile medicamentoase. Prin această metodă, autorităţile încearcă să educe populaţia şi să identifice soluţii pentru problema existentă.

„Municipalitatea ar putea încheia un acord de parteneriat cu filiala ieșeană a Colegiului Farmaciștilor din România în vederea organizării unei campanii pentru colectarea și distrugerea deșeurilor medicamentoase provenite de la populație pentru perioada 2023 – 2028. Cantitatea de produse medicamentoase neutilizate, expirate, a crescut în ultima perioadă din cauza pandemiei de COVID – 19 și a faptului că procesul de colectare și distrugere în condiții de siguranță a medicamentelor expirate sau rămase nefolosite de populație este incomplet reglementat legislativ. Creșterea constantă a utilizării de produse medicamentoase, determinată atât de dezvoltarea unor medicamente noi, cât și de îmbătrânirea populației este direct proporțională cu cantitatea de deșeuri farmaceutice generate", precizează municipalitatea ieşeană.

Deşeurile medicamentoase reprezintă un real pericol

Conform autorităţilor din Iaşi, acest proiect este necesar, întrucât deşeurile medicamentoase reprezintă o ameninţare pentru sănătatea populaţiei. Astfel, prin acest demers se trage un semnal de alarmă la nivel naţional, pentru identificarea unei soluţii pentru această problemă.

„Colectarea sau distrugerea necorespunzătoare a produselor farmaceutice prezintă riscuri majore, putând duce la contaminarea apei potabile, eliberarea de poluanți toxici în aer, distrugerea bacteriilor necesare pentru tratarea apelor uzate, periclitarea vieții acvatice și a sănătății personale. Prin această campanie vor fi difuzate informații privind necesitatea colectării responsabile a medicamentelor, a educării populației privind riscurile asociate aruncării întâmplătoare a medicamentelor expirate și atragerii atenției autorităților asupra necesității elaborării unei legislații coerente privind deșeurile medicamentoase provenite din comunitate", adaugă municipalitatea ieşeană.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite