Cum arată primul laborator robotizat de analize medicale din nord-estul ţării. Dispare eroarea umană FOTO

0
Publicat:

Este o soluţie completă şi inovatoare de automatizare pentru laborator. De exemplu, tubul de recoltare este atins doar de persoana care a făcut recoltarea. În rest, toate etapele sunt robotizate.

image

Inteligenţa artificială în laborator le garantează pacienţilor rezultate sigure la analizele medicale. Asta promit specialiştii care folosesc, de săptămâna trecută, la Iași, primul laborator robotizat de analize medicale din nord-estul ţării.

Cea mai importantă este eliminarea erorii umane în interpretarea datelor de laborator. 

Specialiștii subliniază că acest sistem robotizat a aduce o soluţie completă şi inovatoare de automatizare pentru laborator. De exemplu, tubul de recoltare este atins doar de persoana care a făcut recoltarea. În rest, toate etapele sunt robotizate.

Dispar erorile de laborator

Dat fiind că 60% din erorile de laborator se întâmplă până când proba ajunge într-un aparat în laborator, această linie robotizată exclude această proporție de 60% de eroare”, explică Rodica Boca, medic primar medicină de laborator.

Analizele vor putea fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Atunci când apar anumite probleme, este un lucru foarte important să găsim chiar în orașul nostru aparatură, personal și oameni dedicați, buni profesioniști care să poată asigura toate serviciile, la un nivel foarte înalt. În sistemul sanitar, orice inițiativă în sprijinul pacienților este binevenită'', spune Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Sistemul automat de însămânțare a probelor biologice funcțional la Iași este primul de acest fel din Moldova. Cel mai modern laborator clinic din nord-estul României este realizat printr-o colaborare strânsă cu Laboratoarele Abbott, companie americană producătoare de dispozitive medicale, fondată în anul 1888 în Statele Unite ale Americii.

Rezultate în timp-record

Soluții moderne de analize vor fi accesibile și pentru bolnavii oncologici.

Deschidem un centru în care pacienții oncologici să poată beneficia de screening, diagnostic și tratament. Astfel, prin deschiderea primului laborator de analize medicale complet robotizat din nord-estul țării, reinventăm automatizarea și redefinim flexibilitatea, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune servicii medicale”, explică Diana Apetri, medic specialist radiologie și imagistică medicală.

Laboratorul robotizat de analize medicale, aflat în centrul municipiului Iași, poate procesa un volum mare de analize, într-un timp foarte scurt, reușind astfel să elimine erorile în identificarea și procesarea probelor. Rezultatele sunt furnizate în timp-record, pentru ca pacientul să beneficieze de un diagnostic clar la timp, iar instituirea tratamentului să fie făcută cât mai rapid.

În cadrul acestei clinici există și secția de Cardiologie, necesară mai ales pentru zona de Nord-Est a României.

În prezent, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. În Moldova, avem o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital, în restul ţării fiind 13.000 de locuitori”, a declarat preşedintele Consiliului Județean Iaşi, Costel Alexe.

De exemplu, Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași funcţionează pe două dintre cele şase paliere ale Spitalului „Dr C.I. Parhon” din Iași, care a fost inaugurat în anul 1943 ca Spital al Asigurărilor Sociale din Copou, fiind la acea dată cel mai modern spital din ţară şi unul din cele mai moderne din Europa Centrală şi de Est. În aceeaşi unitate medicală funcţionează şi un centru regional de dializă, dar şi Centrul Regional de Transplant Renal.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite