Tot mai multe cazuri grave de gripă în Iaşi. Medic: „Prezentarea la doctor poate face diferenţa între viaţă şi moarte"

0
Publicat:

Gripa afectează tot mai multe persoane din Iaşi iar acest lucru se vede mai ales la Spitalul de Boli Infecţioase din oraş. Conform cadrelor medicale, peste jumătate dintre pacienţii care ajung în triajul unităţii medicale au nevoie de internare.

Gripă SURSĂ Arhiva Adevărul
Gripă SURSĂ Arhiva Adevărul

„Peste 50% din pacienţii care se prezintă în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase necesită internare şi îngrijire în regim de spitalizare. Astăzi, avem spitalizați cu diagnostic de gripă 22 de pacienți adulți, iar alți 28 așteaptă rezultatul analizelor care, cel mai probabil, așa cum se prezintă simptomele, vor confirma în cazul celor mai mulți dintre aceștia același diagnostic. Din același motiv sunt internați și trei copii, alți doi fiind spitalizați cu diagnosticul de pneumonie cauzata de gripă", precizează dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale. 

Nerespectarea recomandărilor, una dintre cauze

Cadrele medicale susţin că această situaţie poate fi cauzată şi de nerespectarea indicaţiilor. Totodată, îngrijorător este şi numărul celor care ajung la ATI. 

„Numărul pacienților pe care îi tratăm de gripă este însă foarte mare și asta poate și pentru că unii dintre pacienți au ignorat recomandările noastre de a se prezenta la medicul de familie în primele 24 de ore de la apariția simptomelor: durere de cap, febră mare, durere musculară, rinoree și în maxim 72 de ore la medicul specialist din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase dacă patologia persistă. Este foarte importantă prezentarea la medic, poate face uneori chiar diferența dintre viață și moarte și nu exagerez cu nimic, pentru că astfel în termen scurt și pot fi evitate complicațiile. Prezentarea la spital va fi urmata de un consult clinic și unul paraclinic (analize de laborator, investigații imagistice) care vor indica dacă pacientul are nevoie de îngrijire la domiciliu sau în regim de spitalizare. Zece la sută dintre pacienţii internați au necesitat îngrijire în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă, iar acesta este un procent destul de mare", adaugă medicul ieşean.

În acest context, medicii recomandă în continuare vaccinarea antigripală. Totodată, măsurile de igienă nu trebuie să fie neglijate iar alimentaţia trebuie să fie una corespunzătoare, care să întărească sistemul imunitar. 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri