Un copil de 10 ani din Iaşi a băut spirt şi a murit îngheţat într-o râpă după ce a fost dat afară de la ore „pentru că puţea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Spătaru, copilul dispărut în satul ieşean Focuri şi găsit mort pe 5 februarie FOTO is.politiaromana.ro
Ştefan Spătaru, copilul dispărut în satul ieşean Focuri şi găsit mort pe 5 februarie FOTO is.politiaromana.ro

Ancheta poliţiştilor în cazul băieţelului dat dispărut în localitatea ieşeană Focuri pe data de 24 ianuarie şi găsit mort pe 5 februarie a scos la iveală detalii cutremurătoare. Copilul era maltratat atât de către tatăl alcoolic, cât şi de către învăţătoarea de la şcoală. A ales să-şi înece copilăria în alcool şi a sfârşit mort într-un şanţ de la marginea satului.

Peste 30 de poliţişti, jandarmi, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sau localnici l-au căutat pe Ştefan Spătaru timp de zece zile. L-au găsit decedat, în cele din urmă, la doar câţiva zeci de metri depărtare de casă, iar Poliţia a început o anchetă în acest caz.

Oamenii legii au reuşit să refacă complet ziua de 24 ianuarie, atunci când Ştefan n-a mai ajuns acasă de la şcoală. Au fost audiate zeci de persoane din localitate, colegi, profesori de la şcoală sau localnici, iar concluziile anchetei sunt dramatice.

Copiii le-au spus poliţiştilor că Ştefan a fost dat afară de la ore, învăţătoarea reproşându-i că "puţea" şi-i deranja pe colegi. Pentru Ştefan era însă un fapt obişnuit să fie trimis acasă de la şcoală.

Copilul n-a avut curaj să meargă acasă pentru că ştia că tatăl, care-l forţa să meargă la şcoală pentru a-i încasa alocaţia, îl aşteaptă cu o nouă porţie de bătaie. Poliţiştii au stabilit că Ştefan a reuşit să obţină de undeva o sticlă de alcool medicinal, pe care a băut-o în timp ce se îndrepta încet spre casă. Cu doar câţiva metri înainte de a ajunge acasă a coborât într-o râpă şi a adormit. Cei care l-au descoperit spun că băiatul mirosea puternic a spirt chiar şi după peste 10 zile de la moarte. I-a fost stabilită la autopsie o concentraţie de 0,5 mg/l de alcool pur în sânge.

„Copilul nu mai avea mamă, aceasta decedând în urmă cu un an, dar şi băiatul era puţin obraz­nic. Învăţătoarea l-a dat afară din clasă, iar băiatul a stat o vreme pe holurile şcolii, apoi în curtea şco­lii, până în jurul orei 16.30, când a fost văzut ultima oară, apoi a dispărut. Învăţătoarea a recunoscut aceste lucruri, i s-a adus la cunoştinţă faptul, şi a spus că îi pare rău că s-a ajuns în situaţia respectivă. Ea va fi trimisă în judecată, alături de tatăl minorului, Sidor Spătaru, pentru rele tratamente aplicate minorului. Tatăl copilului îl trimitea la şcoală pentru a încasa alocaţia, ştiind că în cazul în care nu frecventa şcoala, pierdea banii. De asemenea, îl bătea frecvent, lucru confirmat de vecini. Noi am deschis acest dosar înainte de a fi găsit corpul minorului, iar acum cercetările au fost finalizate", a precizat Dumitru Simionescu, şeful Poliţiei Hârlău, care a coordonat ancheta, pentru Ziarul de Iaşi.

Ştefan rămăsese singurul dintre cei zece fraţi lăsat în grija tatălui. Surorile băiatului, internate într-un centru de plasament din Paşcani, s-au plâns chiar că fuseseră maltratate sexual de către părintele alcoolic. Oficialii de la Protecţia Copilului susţin că ar fi încercat în 2010 să-l ia şi pe Ştefan de lângă tată, dar că instanţa de judecată a hotărât la vremea respectivă că băiatul trebuie să rămână în familie, urmând ca asistentul social din comună să monitorizeze cazul.

Angajatul de la Protecţia Copilului din comună susţine că a monitorizat familia timp de trei luni, dar că n-a avut motive suficient de puternice pentru a cere redeschiderea cazului.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite