Ultimul Moş Gerilă, sărbătorit cu gloanţe FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decembrie 1989 nu a însemnat doar căderea regimului comunist, ci şi sfârşitul unui mit, cel al lui Moş Gerilă.

Ultimul „Moş Gerilă" nu a fost unul sărbătorit cu mult fast. Ziarele vremii relatau pe fiecare pagină detalii despre mişcarea revoluţionară care cuprinsese întreaga ţară. Imediat după ce a fost trecut pragul dintre ani, la următoarele Sărbători deja „Moş Crăciun" îşi intrase în drepturi.

Ajunul Crăciunului a căzut într-o zi de duminică în anul 1989. „Ţara munceşte, ţara îşi apără demnitatea" este unul dintre titlurile de articole din cotidianul „Scânteia" din 24 decembrie, 1989. „Bucurie, durere, bucurie" este titlul unui alt articol din acelaşi ziar în care sunt prezentate şi imagini cu revoluţionarii din ţară.

image

Detaliile despre mişcarea maselor sunt destul de puţine, în schimb, Nicolae Ceauşescu este portretizat ca fiind „senilul fuhrer". „Familia dictatorului român Ceauşescu, răsturnat vineri de la putere, ar dispune de patru sute de milioane de dolari în aur în bănci din Zurich, în timp ce România deţine oficial în băncile elveţiene numai 70 de milioane de dolari - afirmă ziarul «Tribune de Geneve»", se arată într-unul dintre textele din „Scânteia" din 24 decembrie.

De asemenea, acelaşi ziar povesteşte despre  „jalnica imagine a succesorului desemnat". „Agenţia France Presse a relatat despre capturarea «succesorului» desemnat de dictator, fiul său corupt, Nicu Ceauşescu, taxat drept «mare amator de jocuri de noroc şi de femei», înclinaţiile sale dezgustătoare fiind de notorietate publică", mai scrie într-unul dintre textele Scânteii.

„Dallas" în seara de Moş Crăciun         

În anul următor după Revoluţie ziarele locale deja prezentau mici idei de afaceri pe spatele lui Moş Crăciun, urmaşul regretatului Moş Gerilă. „Părinţi, doriţi să vedeţi bucuria în ochii copiilor Dvs? Sunaţi-l pe Moş Crăciun la telefon 73043, între orele 16.00-18.00 şi 20.00-22.00", este textul unui anunţ din data de marţi, 24 decembrie 1990 din ziarul „Monitorul de Iaşi“.

Vezi şi:

Atenţie, copii! Moş Crăciun se plimbă cu vagonul de epocă din Iaşi

Programul serii de Crăciun cuprindea primele seriale în vogă ale timpului. „Maddie şi David", „Dallas", „Caracatiţa" sau „Mica Prinţesă" se numără printre preferinţele ieşenilor din acea perioadă.

Cine este Moş Gerilă

În România, Crăciunul a fost interzis în 1948, după ce Partidul Comunist a preluat conducerea ţării. 25 şi 26 decembrie au devenit zile lucrătoare şi orice tip de serbare oficială era complet interzisă.

Pentru a-l înlocui pe Moş Crăciun a fost introdus un nou personaj - Moş Gerilă. Acesta aducea cadouri copiilor în seara de 31 decembrie. Oficial, petrecerile de Anul Nou începeau pe data de 30 decembrie, care era cunoscută ca Ziua Republicii, fiind ziua în care Regele Mihai I al României a abdicat în anul 1947.

Mos Crăciun colindă Iaşiul. Vezi aici în ce cartier a fost aseară! GALERIE FOTO

Hainele roşii ale lui Moş Gerilă sunt, printre altele, şi un simbol al ruşilor şi al regimului lor. După Revoluţia din 1989 Gerilă şi-a pierdut din influenţă, locul său fiind reluat de Moş Crăciun.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite