Ultimele ore în care mai puteţi vizita două importante muzee din Iaşi. Cât timp publicul nu va mai avea acces în clădiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeele „Vasile Pogor” şi „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” (Casa Dosoftei) se închid după data de 3 iunie, potrivit oficialilor Consiliului Judeţean Iaşi.

Muzeele „Vasile Pogor” şi Casa Dosoftei vor intra într-un proces de restaurare, în urma semnării contractelor de finanţare între Consiliul Judeţean Iaşi şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Investiţiile în cele două spaţii sunt de peste 10 milioane de lei.

Investiţia totală pentru restaurarea Muzeul ”Vasile Pogor” va fi de peste 6,5 milioane de  lei, iar durata de execuţie este de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. „Monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă atât din subsol cât şi din tavan. Sunt necesare intervenţii la fundaţia clădirii, la pereţi, la acoperiş şi jgheaburile de scurgere a apei. Trebuie refăcute complet instalaţiile electrice şi termice, clădirea nefiind izolată termic“, au transmis oficialii CJ Iaşi.

Pe de altă parte, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, reparaţiile trebuie terminate în termen de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Valoarea proiectului este de peste 3,6 milioane de lei. „Casa Dosoftei” necesită intervenţii la pereţi, atât la interior cât şi la exterior deoarece piatra aflată în structura acestora se macină şi se deteriorează continuu.

„Este nevoie şi de refacerea completă a instalaţiei termice, clădirea fiind acum deservită de o centrală termică electrică veche, incompatibilă cu necesităţile unui spaţiu muzeal amplu şi care adăposteşte valori mari de patrimoniu. În cazul ambelor obiective este necesară dotarea cu sisteme de supraveghere şi asigurare antiefracţie şi antiincendiu în toate încăperile, refacerea sistemelor de iluminat interior şi exterior“, se arată în anunţul Consiliului Judeţean.

Fondurile necesare restaurării celor două monumente istorice au fost accesate prin Programul Operaţional Regional (POR) la ADR Nord Est- Axa prioritară 5: ”Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.
   

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite