Tulburătoarea coincidenţă a morţii unor medici celebri din Iaşi. După 40 de ani de mariaj au murit în decurs de câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţii Georgeta şi Mihail Datcu au decedat în decurs de o săptămână, după o relaţie de iubire de peste 40 de ani FOTO Ziarul de Iaşi
Soţii Georgeta şi Mihail Datcu au decedat în decurs de o săptămână, după o relaţie de iubire de peste 40 de ani FOTO Ziarul de Iaşi

Doi soţi din Iaşi, consideraţi unii dintre cei mai reputaţi medici cardiologi din municipiu, au trecut în nefiinţă în decurs de doar câteva zile. După un mariaj de peste 40 de ani, Mihail şi Georgeta Datcu s-au stins pe paturi de spital diferite, fiind măcinaţi de boli. Cei care i-au cunoscut spun că doctorii au trăit o frumoasă poveste de iubire şi consideră că decesul bărbatului a fost provocat de suferinţa provocată de moartea soţiei.

Mediul universitar ieşean este în doliu de câteva zile după ce doi dintre cei mai cunoscuţi cardiologi din oraş, foste cadre didactice ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), au decedat în decurs de câteva zile. Soţii Mihail Dan şi Georgeta Datcu sunt consideraţi formatori ai şcolii medicale de cardiologie din Iaşi, trecerea lor în nefiinţă fiind considerată o grea pierdere pentru domeniu sanitar din Capitala Moldovei.

Georgeta Datcu a decedat în urmă cu o săptâmână, în urma unei grele suferinţe provocate de un cancer la pancreas. Apropiaţii medicilor spun că soţul femeii, fost şef al Clinicii de Cardiologie de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, a insistat să meargă la înmormântare, în ciuda stării sale precare de sănătate.

Marţi, 18 august, Mihail Datcu, în vârstă de 69 de ani, a suferit un atac cerebral ce i-a fost fatal. Foştii săi colegi au avut numai cuvinte de laudă la adresa sa, remarcând cariera sa medicală ireproşabilă. „Profesorul Datcu a fost un om dedicat meseriei, mai întâi de dascăl şi apoi de medic, şi un prieten adevărat. Dacă ar fi să-i facem o caracterizare am putea spune pe scurt că şi-a trăit viaţa în profesie“, a spus Vasile Astărăstoae, fostul rector al UMF, pentru “Ziarul de Iaşi”.

Datcu era pensionat de mai mulţi ani însă continua activitatea medicală. La începutul anilor ’90, acesta a fost şi prodecan al Facultăţii de Medicină Generală de la UMF. Doina Azoicăi a precizat, la rândul ei, că profesorul Datcu a avut o implicare “extraordinară” în activitatea medicală şi didactică, caracterizând cursurile sale ca fiind “magistrale”

“Ambii au fost mereu împreună, unul alături de celălalt. Nenorocirea a făcut să nu poată pleca acum tot unul fără celălalt“, a precizat Azoicăi.  

Doctorul Mihail Datcu va fi înmormântat joi, 20 august, la Cimitirul "Eternitate" din municipiul Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite