Muzeul Literaturaturii Române Iaşi a primit titulatura de muzeu de importanţă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Literaturii Române din Iaşi a primit titulatura de muzeu de importanţă naţională şi aprobarea să îşi schimbe denumirea, printr-o decizie a Guvernului, astfel că va putea încheia parteneriate cu instituţii culturale internaţionale şi va putea accesa mai uşor fonduri europene.

Muzeul Literaturaturii Române Iaşi a primit posibilitatea de a-şi schimba denumirea şi titulatura de muzeu de importanţă naţională în urma şedinţei de miercuri a Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre efectele directe ale deciziei de clasificare a instituţiei ieşene ca muzeu naţional se numără şi posibilitatea de a stabili parteneriate cu instituţii culturale şi reţele muzeale internaţionale, cu care statutul anterior nu permitea colaborarea, cât şi creşterea şanselor de a accesa fonduri europene.

Directorul instituţiei, scriitorul Dan Lungu, a afirmat că se muzeul se luptă pentru obţinerea acestor drepturi încă din 2013.

"E o veste foarte bună. Am început demersurile pentru obţinerea titulaturii de muzeu de importanţă naţională încă din prima săptămână de directorat, în februarie 2013, iar acum culegem roadele. Oricum, se pare că e un an fast pentru muzeul nostru: alături de recunoaşterea rangului naţional, ne-am îmbogăţit cu un nou muzeu, «Cezar Petrescu», inaugurat în cadrul FILIT-ului, la Cotnari, iar una dintre expoziţiile noastre temporare a călătorit la Paris şi Alicante. Mă bucur că strategia de revitalizare propusă acum doi ani şi jumătate, iată, dă rezultate concrete", a declarat Dan Lungu.

Astfel, Muzeul Literaturii Române Iaşi a inaugurat în acest an al 13-lea obiectiv muzeal literar, cel de la Cotnari, iar reprezentanţii instituţiei afirmă că aceasta s-a dezvoltat pe mai multe planuri, de la cel patrimonial, până la formarea de specialişti şi a ajuns astfel cel mai mare muzeu literar din ţară.

"În ultimii doi ani, instituţia a intrat într-un amplu proces de revitalizare care a presupus valorificarea creativă a patrimoniului, diversificarea ofertei culturale, încurajarea cercetării şi sprijinirea creaţiei culturale contemporane, dezvoltarea cooperării culturale. Numărul mare de proiecte noi şi atractive, împrospătarea colecţiilor de bază şi multiplicarea expoziţiilor temporare, deschiderea faţă de publicul tânăr şi nu numai, intrarea în circuitul actorilor culturali la nivel internaţional au adus un suflu proaspăt instituţiei. Toate aceste schimbări au fost percepute pozitiv, iar numărul de vizitatori a crescut semnificativ", au spus reprezentanţii muzeului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite