Tânăr din Iaşi, bătut cu pumnii de agenţi de poliţie fiindcă mergea cu bicicleta, şi-a ilustrat trauma printr-o caricatură: „Am fost făcut drogat, beţiv şi vagabond“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desenul pe care l-a făcut tânărul olimpic pentru a ilustra incidentul FOTO Dragoş Grafo/Facebook
Desenul pe care l-a făcut tânărul olimpic pentru a ilustra incidentul FOTO Dragoş Grafo/Facebook

Un tânăr artist olimpic din Iaşi a sesizat un abuz deosebit de grav la care susţine că a fost supus de către doi agenţi de Poliţie. Prietenii din Iaşi s-au grupat pe Facebook şi organizează un protest faţă de abuzurile poliţiştilor.

Dragoş, un tânăr de 19 ani Iaşi pasionat de grafică şi olimpic premiat la concursuri naţionale, a descris pe pagina personală de Facebook un abuz deosebit de grav la care ar fi fost supus de poliţiştii ieşeni.

Întâmplarea ar fi avut loc în dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2015. Tânărul a fost umilit, bătut şi amendat pentru că ar fi refuzat să se oprească la somaţia a doi agenţi de Poliţie.

Redăm mai jos postarea integrală a lui Dragoş de pe reţeaua de socializare:

„În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2015, pe la orele 5 jumătate dimineaţa, mă întorceam acasă de la un prieten. Eram în zona gării, aproape de intersecţia dintre strada Silvestru şi strada Bacinschi (cea care duce spre Billa). Mă aflăm pe bicicletă, în cap aveam o glugă, iar în urechi căştile la care ascultăm muzică. Mergeam pe trotuar, mai exact pe pista de biciclete, şi nu aveam viteză. Dintr-odată, în dreapta mea (pe contrasens!) a apărut o maşină de poliţie care m-a somat sa opresc, sub amenintarea faptului ca trage cu arma in mine.

Cu căştile în urechi, speriat de ceea ce se întâmplă, nu am reacţionat potrivit, deoarece am continuat să merg, (vorbim de câţiva metri) că imediat după maşina poliţiei să îmi blocheze calea.

M-am oprit, iar apoi din maşină au coborât câţiva poliţişti, care m-au pus la pământ (de reţinut faptul că afară începuse să se topească zăpadă) m-au încătuşat şi mi-au luat actele şi telefonul. Au început să mă lovească, m-au aruncat în maşină (nu pe banchetă, ci în locul unde în mod normal se ţin picioarele!) şi m-au dus la secţie, unde ulterior au adus şi bicicleta (nu am idee cum au adus-o). Am cerut respectivilor agenţi să se legitimizeze, aceştia luându-mi de fiecare dată în râs cererea, răspunzând în glumă cu diferite nume. În drum spre secţie i-am rugat în repetate rânduri pe acei domni poliţişti să mă ajute să mă ridic, deoarece mă aflăm într-o poziţie inconfortabilă. În schimb am fost lovit de mai multe ori cu pumnul în zona spatelui de către ofiţerul care era cu mine în spatele maşinii, în timp ce, repet, mă aflăm cu capul pe podeaua masinei, cu mâinile legate la spate.

Odată ajunşi la secţie, am fost supus unui soi de interogatoriu în legătură cu provenienţă bicicletei (bicicletă este cumpărată de pe internet, deci singură dovadă pe care o deţin sunt datele de contact ale vânzătorului).
La un moment dat, am încercat încă o dată să aflu identitatea agentului care m-a lovit, crezând că dacă se află în prezenţa altor poliţişti îmi va răspunde. Respectivul agent de poliţie în momentul în care a văzut că insist să îi cer să se legitimeze de faţă cu colegii de breaslă, m-a lovit în zona feţei. Am fost făcut drogat, beţiv şi vagabond, sau suspect hoţ de biciclete. Într-un final am fost lăsat să plec, numai după ce am primit amendă de 300 RON pentru faptul că nu am oprit imediat la somaţia poliţiştilor. Am refuzat să semnez respectivul proces verbal şi pentru asta nici nu l-am primit. Am plecat din secţia de poliţie murdar de noroi, vânat, cu dureri din cauza loviturilor aplicate de către organele poliţieneşti, dar tot odată şi umilit de către cei ce se presupune că ar trebui să ne apere.

Consider că trebuie să fac cunoscută fapta ce mi s-a petrecut, deoarece aceşti presupuşi apărători ai justiţiei săvârsesc asemenea abuzuri poate zi de zi, scăpând nepedepsiţi"

Dragoş Grafo FOTO arhiva personală

dragos grafo

Abuzul ar fi fost comis de agenţi ai Secţiei 2 de Poliţie din Iaşi, acolo unde au fost semnalate nenumărate cazuri similare în trecut. Secţia de Poliţie cuprinde cartierele Gara-Păcurari-Canta. Oficialii Inspectorului Judeţean de Poliţie susţin că s-a deschis o anchetă internă în acest caz.

Dragoş a depus plângere penală la Parchet, în care a ataşat şi certificatul medico-legal, care a confirmat multiplele leziuni suferite.

Dragoş este cunoscut mediul artistic din Iaşi drept un grafician deosebit de talentat, mulţi cunoscători prevăzându-i un viitor strălucit în carieră. Lucrările lui pot fi vizualizate la acest link. De altfel, din toamna acestui an, Dragoş îşi va continua studiile la o universitate din Anglia, la specializarea "Concept game-design".

Pe altă parte, un grup de tineri care îl cunosc pe Dragoş organizează un protest, programat pentru data de 31 ianuarie, împotriva abuzurilor agenţilor de Poliţie din Iaşi intitulat "Rişti să iei bătaie pe stradă în Iaşi dacă mergi cu gluga în cap".

Cum este descris evenimentul:

"De cand gluga este interzisa spre a fi purtata, mai ales pe timp de iarna?
De cand un cetatean european este incatusat fara a i se citit drepturile?
De cand un politist poate face o arestare fara macar sa se legitimeze?
De cand un artist si un olimpic este tratat ca un infractor, cu totii suntem familiarizati cu abuzurile "agentilor" de la sectia 2 de politie din Iasi, Vremea voastra a luat sfarsit , pentru ca acum internetul ne uneste, vedem orice miscare gresita a voastra si o raspandim peste tot.
De cand esti batut de un om care este platit din banii tai?

STOP ABUZULUI CAUZAT DE AGENTII DE POLITIE"

Dragoş a postat pe pagina personală de Facebook şi o altă caricatură (foto jos) referitoare la protestul său împotriva Poliţiei. Tânărul spune că intenţionează să-şi acţioneze în judecată agresorii, dar că nu vreau despăgubiri materiale, ci doar ca agresorii să-şi ceară scuze public. "Prin caricatura care parafrazează atacul terorist din Franţa vreau să zic doar că şi noi suntem terorizaţi la Iaşi, la un nivel mult mai mic bineînţeles, de către agenţi de Poliţie. Prin demersul meu vreau să încurajez şi pe alţii care au suferit abuzuri din partea Poliţiei, să le arăt că se poate", ne-a declarat Dragoş.

grafo 2
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite