Spumă albă după ploaie. Avertizarea unui cercetător: „Sunt acei poluanţi pe care-i respirăm tot timpul, nu-i vedem” FOTO

0
Publicat:

Municipiul Iași depășește la poluare indicatorii din Paris și Madrid la un loc. Blocajele în trafic reflectă lipsa Centurii și a pasajelor. Furtuna a arătat şi mai bine cât de poluată este Capitala Moldovei.

Sursa foto: Arhiva Adevărul
Sursa foto: Arhiva Adevărul

Vijelii cu putere de uragan şi viituri nemiloase, în asta s-a transformat canicula de 42 de grade. Ploile torențiale au scos la lumină ce respirăm zi de zi. Iași, de exemplu, unul dintre cele mai poluate orașe din țară, a fost acoperit de o spumă albă care a arătat și mai bine câte noxe are de spălat natura. 

Detergenţi, altfel spus, sunt în aer. Sunt acei poluanţi pe care îi respirăm tot timpul, nu-i vedem, uneori nu îi măsurăm, dar natura ni arată”, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică din Iaşi. 

Potrivit acestuia, spuma albă de pe stradă este un fenomen de curăţire a atmosferei de toxine atunci când plouă (prima ploaie după un timp mai mare). Se regăseşte nu numai pe străzi, ci oriunde ajung picăturile de apă: sol, vegetaţie, pe maşini, pe clădiri, etc.

Riscul nici nu este măsurat

Deși este unul dintre cele mai poluate orașe din țară, Capitala Moldovei mai are o singură stație fixă care monitorizează calitatea aerului, celelalte două fiind defecte de aproape un an. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) se apără și spune că nivelul poluării din municipiu a scăzut față de anii precedenți. 

Aceste defecțiuni nu pot fi remediate sau decontate, dacă vreți, de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, ele fiind proprietatea ministerului. Noi am notificat aceste defecțiuni la nivelul central, urmând, sperăm noi, ca în cel mai scurt timp acestea să poată fi reparate și repuse în funcțiune pentru a avea imaginea completă a stării calității aerului în municipiul Iași. Pentru municipiul Iași, având în vedere funcționarea completă a stației de fond urban cu o reprezentativitate de câțiva kilometri pătrați, putem avea imaginea calității a aerului la nivel de municipiu”, spune Galea Temneanu, directorul APM Iași.

În acest timp, pe lângă PM10 şi PM2,5 (particule asociate cu boli cardiace sau pulmonare), alţi inamici invizibili care nu se mai măsoară în Iaşi de luni de zile pândesc de după staţii: benzen, toluen sau metale grele, care pot provoca, la rândul lor, printre cele mai grave boli.

Compuşi cancerigeni care, dacă sunt în concentraţii mari, iar expunerea populaţiei este prelungită (spre exemplu, pietonii care rămân mult timp lângă bulevardele intens circulate, pe refugiul de aşteptare a autobuzelor sau tramvaielor) pot produce disconfort şi afecţiuni grave, în cazuri extreme”, susţine cercetătorul şi profesorul Silviu Gurlui, cadru didactic la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Riscul de afectare psihică şi organică pluteşte în aer”, susțin la unison psihiatrii și cercetătorii. Fenomenul a fost întâlnit şi în România. Medicii specialişti psihiatri din ţara noastră arată că există o anumită legătură între poluare şi tulburările psihice tot mai des întâlnite în ultimii ani.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite