Specialist în radioactivitate de la Iaşi: „Cernavodă nu este un pericol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala Nucleară de la Cernavodă nu este un pericol pentru sănătatea românilor. Aceasta este opinia specialiştilor în radioactivitate de la Iaşi.

În eventualitatea producerii unui cutremur de magnitudini ridicate, românii nu ar avea de ce să se teamă de producerea unor explozii la reactoarele Centralei de la Cernavodă. Experţii ieşeni de la Staţia de Radioactivitate a Mediului spun că acestea sunt construite după tehnologii moderne, care protejează zona activă a acestuia.

Ieşenii care „creează“ cutremure în laborator

„Centrala de la Cernavodă a fost construită după sistemul canadian, nu constituie un motiv de îngrijorare, un pericol. Evenimente de tipul celui de la Cernobîl nu se vor putea întâmpla aici. În schimb, ar trebui să ne facem griji cu privire la Centrala de la Kozlodui, din Bulgaria. Aceasta este ridicată după sistemul rusesc, aşa cum a fost şi cea de la Cernobîl. Nu este prevăzută cu o manta de protecţie a miezului reactorului, care se poate fisura", explică Ionica Amişculesei, specialist din cadrul Staţiei de Radioactivitate a Mediului.

În ceea ce priveşte exploziile de la reactoarele Centralei de la Fukushima, specialiştii în radioactivitate susţin că distanţa mare de Japonia şi circulaţia aerului reprezintă bariere greu de trecut pentru un eventual nor radioactiv. „Sunt 9.000 de kilometri între cele două ţări. În plus, circulaţia curenţilor de aer ne protejează. Probleme ar trebui să îşi facă cei din Rusia, Coreea sau China", a completat Ionica Amişculesei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite