Soarta unui proiect european eşuat din start. Cum s-au cheltuit 4 milioane de euro pentru o clădire din Iaşi în care bate vântul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De jumătate de an, şefii din Consiliului Judeţean Iaşi încearcă să găsească „clienţi“ pentru un proiect realizat prin Programul Operaţional Comun România- Ucraina -Republica Moldova 2007-2013, „TransAgropolis – Transfrontalier Agribusiness Suport“.

Proiectul „TransAgropolis“ implementat de Consiliul Judeţean Iaşi, cu o valoare de 4,3 milioane de euro, respectiv 18,7 milioane de lei, se dovedeşte a fi o piatră de moară pentru bugetul public. Gândit pe hârtie ca un spaţiu în care producătorii agricoli din Regiunea de Nord-Est, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina îşi pot depozita marfa, în realitate proiectul este un eşec. Clădirea a fost construită în comuna Leţcani, în apropiere de municipiul Iaşi, şi are un spaţiu de producţie principal cu linii de procesare, zone de desfacere şi prezentare, dar şi un centru suport de afaceri.

De la finalizarea investiţiei, la finalul lui 2014, clădirea stă goală, deşi tarifele pentru închiriere au fost reduse sistematic. Mai mult, astăzi, 24 februarie, plenul CJ Iaşi se întâlneşte pentru a mai ajusta din preţurile percepute pentru închiriere.Concret, tarifele aprobate iniţial în septembrie 2016 au fost înjumătăţite.

„La prima licitaţie cu tarifele diminuate s-au închiriat 3 spaţii de depozitare cu temperatură controlată. Pentru spaţiile de birouri nu a fost înregistrată nicio ofertă. Ulterior, s-au ai efectuat două proceduri de închiriere, 02.02.2017 şi 22.02.2017, fărăca un alt spaţiu să fie închiriat“, se arată în motivaţia semnată de Maricel Popa, şeful CJ Iaşi.


Astfel, consilierii judeţeni vor aproba tarife diferenţiate pentru spaţiile de birouri şi de depozitre, costurile fiind calculate pe zi sau pe lună. După votul aleşilor, un metru pătrat de spaţiu de birou va costa 1,5 euro/lună, fără TVA, iar un metru pătrat din spaţiile de depozitare cu temperatură controlată va ajunge la 2 euro/ lună.

„Având în vedere caracterul ocazional al închirierii spaţiilor cu destinaţia de showroom şi a platformelor exterioare, propunem ca închirierea acestorasă se facă pe baza solicitării scrise a beneficiarilor pentru fiecare eveniment organizat“, sunt de părere reprezentanţii CJ.

Închirierea spaţiului de showroom va costa 50 de euro pe zi, fără TVA. În timp ce platformele exterioare vor costa de la 3 la 9 euro pe zi, fără TVA în funcţie de tipul de autovehicul ce va ajunge în parcarea de la Leţcani.

Citeşte şi:

Cel mai vechi hotel din Iaşi, proiectat de faimosul Gustave Eiffel, este de vânzare. Fostul proprietar are datorii uriaşe

IaşiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite