Singura elevă din mediul rural din Iaşi cu 10 la Evaluarea Naţională. Îşi doreşte o carieră militară: „Nu am făcut pregătire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robu Ştefania este singura decară la Evaluarea Naţională din Iaşi care provine de la o şcoală gimnazială din mediul rural, cea din Mogoşeşti-Siret.

Tânăra a povestit pentru „Adevărul“ care sunt planurile ei pentru perioada imediat următoare şi de ce a ales să urmeze cursurile Colegiului Naţional Militar ,,Ştefan cel Mare“ Câmpulung Moldovenesc. „Tatăl meu lucrează in cadrul armatei. El m-a indrumat pe această cale. Îmi place foarte mult descrierea unei zile petrecute în cadrul unei unităţi militare“, a spus eleva.

Demersurile pentru a urma cursurile Colegiului din Câmpulung Moldovenesc au început din primăvară: „Am început cu o serie de analize, apoi am dat un examen psihologic, probele fizice şi o proba de aptitudini“.

Ştefania a spus că pentru cele două note de 10 de la Evaluarea Naţională nu a făcut pregătire. „Am găsit exerciţii pe care nu le ştiam, dar doamnele profesoare mi le-au explicat în cadrul orelor de curs. Nu mi s-a parut complicat să invat în mediul rural. Şcoala mea are profesori foarte bine pregătiţi. Ei m-au ajutat să ajung la acest rezultat“, a explicat eleva. 

Înaintea rezolvării contestaţiilor, Iaşiul se află în topul judeţelor cu cei mai mulţi elevi care au obţinut media zece la Evaluarea Naţională 2018. Potrivit clasamentului de pe pagina Ministerului Educaţiei, din cele 32 de medii de zece din judeţul Iaşi 14 au fost obţinute de elevi de la Colegiul Naţional.

Pe locul secund, cu acelaşi număr de medii de 10, respectiv şase, se situează colegiile „Emil Racoviţă“ şi „Costache Negruzzi“. Din municipiul Iaşi, mai apar pe listă Liceul Teoretic „Miron Costin“, cu două medii de 10, şi Şcoala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Haşdeu“, cu o medie de 10.Totodată, doi elevi din Paşcani, unul de la Liceul „Miron Costin“ şi un altul de la Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ se află printre cei 32 de decari. O singură elevă din mediul rural a reuşit să obţină 10 la ambele materii de la Evaluarea Naţională. 

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, la nivelul judeţului, numărul absolvenţilor care au promovat clasa a VIII-a a fost de 6.283. 

Rezultatele la Evaluarea Naţională, înainte de contestaţiile depuse de candidaţi, pot fi vizualizate AICI.

Rezultatele finale vor fi publicate în data de 23 iunie atât la avizierul unităţilor de învăţământ, cât şi online, pe site-ul evaluare.edu.ro. Media generală obţinută în cadrul Evaluărilor Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa în ciclul liceal.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite