Sentinţă definitivă: Relu Fenechiu îşi va petrece în regim închis cei cinci ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider PNL a contestat decizia de stabilire a regimului de detenţie şi a motivat că nu reprezintă un risc pentru ceilalţi deţinuţi.

Magistraţii Judecătoriei Iaşi au dat în cursul zilei de joi, 1 mai, o sentinţă prin care resping cererea ex-deputatului Relu Fenechiu de a-şi executa în regim semi-deschis pedeapsa de cinci ani de închisoare.

Judecătorii au respins solicitarea fostului lider liberal, astfel că Fenechiu urmează să-şi execute pedeapsa în condiţiile stabilite iniţial, de regim închis.

În acţiunea depusă în instanţă, Relu Fenechiu a prezentat o serie de motive pentru care, din punctul său de vedere, ar trebui încadrat la regim de executare semi-deschis.

Fostul ministru al transporturilor preciza că a avut, în perioada de când a fost încarcerat, un comportament “exemplar” şi că nu prezintă “niciun risc” pentru celelalte persoane încarcerate în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

De asemenea, Relu Fenechiu mai invocă vârsta şi starea de sănătate ca motive pentru schimbarea regimului, precizând şi că este o persoană cu “o carieră bine definită”. “În cazul meu puteţi constata că se conturează un portret al unui om care, prin maniera de asumare a regulilor de detenţie, începând chiar din prima lună de detenţie, prin nivelul de educaţie, calităţile intelectuale pe care le am, prezintă o capacitate, disponibilitate şi voinţă pentru reeducare şi reintegrare socială. În plus, datorită pregătirii mele profesionale şi a studiilor superioare pe care le-am absolvit, prezint abilităţi care mă recomandă pentru includerea în programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială care pot fi desfăşurate într-un regim semi-deschis”, menţiona Fenechiu.

Judecătorii ieşeni au respins în urmă cu o lună o cerere similară depusă de fratele lui Relu Fenechiu, care este încarcerat tot pentru cinci ani pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul “Transformatorul”.

Alături de fraţii Fenechiu, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi omul de afaceri Bogdan Damian, apropiat de-al lui Fenechiu, Ioan Turbatu, Ion Marghidan şi Petru Andronache, foşti şefi ai SISEE Moldova.

Ce înseamnă regimul închis
În baza Legii 254, regimul închis se aplică deţinuţilor cu pedepse între 3 şi 13 ani. Aceştia prestează muncă şi diferite activităţi în spatele gratiilor, sub pază, iar dacă ies din penitenciar, sunt însoţiţi de gardieni. Regimul semideschis este pentru cei cu pedepse până în 3 ani. Aceştia se pot deplasa neînsoţiţi în anumite zone ale unităţii şi chiar pot ieşi din penitenciar sub supraveghere electronică.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Baronul rămâne baron şi după gratii. Relu Fenechiu are parte de tratament preferenţial la puşcărie

Pledoaria lui Fenechiu pentru a primi condiţii mai blânde în puşcărie: „Am disponibilitate să prestez muncă”

Deţinuţii- model au parte de paturi noi la Penitenciarul Iaşi

osarul „Transformatorul”. Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Fostul ministru s-a predat

Relu Fenechiu a fost transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. El poate cere transferul în alt oraş

Când poate ieşi Relu Fenechiu din puşcărie. Regimul de detenţie pentru fostul ministru, stabilit de o comisie specială

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite