Scandalul schismaticilor: călugăr acuzat de „contrazicerea publică a Bisericii“, pus pe făraş de înalţii prelaţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei

0
0

Primul monah din Moldova acuzat de schismă, stareţul Pamvo Jugănaru de la Schitul Rădeni, judeţul Neamţ, riscă să fie caterisit.

Călugărul Pamvo Jugănaru, egumenul Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din judeţul Neamţ, riscă să fie caterisit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB). Clericului i se aduc mai multe acuzaţii, printre care abaterea de schismă, clevetirea în public, instigarea la atitudini negative şi neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti.

Jugănaru este primul călugăr sancţionat de MMB în scandalul schismaticilor. Pe 4 aprilie călugărul a fost citat într-o şedinţă de judecată la sediul Centrului Eparhial Iaşi.

Potrivit MMB, preotul nu s-a prezentat, membrii comisiei s-au întrunit şi urmează să ia o decizie în cazul egumenului schismatic. „Egumenul Pamvo Jugănaru a fost citat la sediul Centrului Eparhial Iaşi într-o comisie de judecată. Monahul nu s-a prezentat la data stabilită, comisia s-a întâlnit, a analizat cazul său şi urmează să ia o decizie. Această atitudine nu poate fi tolerată la nesfârşit”, a punctat preotul Marian Timofte, purtător de cuvânt al MMB.

Conform citaţiei pe care Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Iaşilor a emis-o pe 24 martie 2017, Pamvo Jugănaru se face vinovat de mai multe fapte.

„Acuzaţiile care i se aduc sunt următoarele: schismă, insulta, calomnia, defăimarea şi clevetirea în public; instigarea la atitudini şi fapte negative, neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti, contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii“, se arată în documentul citat.
citatie juganaru

Prima sancţiune care l-a vizat pe Pamvo Jugănaru a fost emisă de MMB pe 22 decembrie 2016. Atunci mitropolia a decis să sancţioneze atitudinea ostilă a stareţului de la Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni, judeţul Neamţ, pentru că pe 16 decembrie anunţase că nu-l mai pomeneşte la pe superiorul canonic ÎPS Teofan, mitropolitul MMB. Călugărul a fost acuzat de schismă şi a fost sancţionat cu un avertisment scris.

image

 În februarie 2017, MMB a emis a doua sancţiune pentru călugărul nemţean. Pamvo Jugănaru de la Schitul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Rădeni a fost oprit temporar de la slujire, din cauza atitudinii schismatice pe care a adoptat-o şi promovat-o în rândul credincioşilor. În locul său, Consiliul Duhovnicesc de la Mănăstirea Petru-Vodă a numit cu aprobarea MMB un nou egumen al schitului.

Ioan Şişmanian ar fi trebuit să preia funcţia de conducere a obştii şi să slujească la Rădeni începând de joi, 9 februarie, însă sute de simpatizanţi ai lui Pamvo au împiedicat punerea în aplicare a deciziei. Potrivit MMB, situaţia complicată de la Schitul Rădeni se menţine şi în prezent. Jugănaru ar fi transformat schitul care aparţine de Mănăstirea Petru-Vodă într-un loc de refugiu pentru toţi preoţii din ţară care se declară împotriva sinodului din Creta.

Din vara trecută, în sânul BOR mocneşte un scandal uriaş determinat de participarea delegaţiei României la Sinodul din Creta, în perioada 17-26 iunie 2016. Semnarea documentelor aprobate în cadrul acestei întâlniri a stârnit reacţii virulente printre clericii din mănăstiri. Principalul înscris care a provocat nelinişte a fost „Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine“.

Citeşte şi:


Războiul nevăzut din sânul BOR continuă. Mitropolitul Moldovei, atacat dur de duhovnicul său, care vorbeşte despre „vicleşuguri masonice jidoveşti“

Sămânţă de schismă în BOR. Mitropolitul Teofan a primit ultimatum de la preoţi să se dezică de „ecumenism în general“

Misterele scrisorii care a semănat scandal în Mitropolia Moldovei. Unii preoţi semnatari spun că nu cunoşteau textul documentului

Nemulţumirile „grupărilor schismatice” la adresa Sinodului BOR. „Dacă toate obiecţiile noastre s-ar lua în considerare, s-ar anula acele documente”

Mai multe - Iaşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite